Home Mozaik Stručnjak objasnio što se događa kada netko popije kiselinu: ‘Ovo su...

Stručnjak objasnio što se događa kada netko popije kiselinu: ‘Ovo su simptomi’

92
0

Specijalist interne medicine sa subspecijalizacijom iz gastroenterologije i hepatologije iz Centra za ekspertnu medicinu prim. dr. sc. Hrvoje Iveković za 24 sata komentirao je potvrđeni slučaj sumnje u trovanje jednjaka kod pacijenta u KBC-u Rijeka.
Dr. Iveković je kazao da su kod unosa veće količine štetne tvari moguća oštećenja jednjaka s trajnim posljedicama, poput suženja (stenoze).

“Jednjak je dio probavnog sustava i predstavlja cijev duljine otprilike 35 do 40 centimetara, čija je zadaća tranzit hrane i tekućine iz usne šupljine u želudac. Shodno tomu, jednjak je izložen mogućim oštećenjima uslijed unosa štetnih tvari, naročito kada je riječ o jakim kiselinama ili lužinama, koje progutamo, bilo namjerno ili slučajno”, pojasnio je dr. Iveković.
“Ovisno o količini unesenih štetnih tvari, oštećenja probavne cijevi mogu biti u rasponu od blage korozivne upale sluznice, pa do puno težih stanja, poput krvarenja u probavnoj cijevi, ili probijene (perforacije) stijenke jednjaka ili želuca, što je po život opasno stanje i zahtjeva hitni endoskopski ili kirurški zahvat”, dodao je.
Dr. Iveković je otkrio da su najčešći simptomi korozivne ozlijede bol iza prsne kosti i osjećaj pritiska u grudnom košu.
“Kad je o jednjaku riječ, najčešći simptomi korozivne ozlijede su bol iza prsne kosti i osjećaj pritiska u grudnom košu. U slučaju da se radi o slučajnom unosu male količine štetnih tvari, oporavak je najčešće spontan i uglavnom protječe bez komplikacija”, istaknuo je.
“Međutim, kod unosa veće količine štetne tvari moguća su oštećenja jednjaka koja nose trajne posljedice, poput suženja (stenoze) jednjaka, uslijed nadomještanja sluznice jednjaka ožiljnim tkivom. U tim slučajevima potrebno je endoskopsko liječenje, koje uključuje proširenje (dilataciju) jednjaka, primjenom posebnih balona, pojasnio je dr. Iveković koji je otkrio da je taj postupak bezbolan.
“Iako je ovaj postupak siguran i bezbolan za bolesnika, potrebno je naglasiti da su u nerijetkim slučajevima potrebne serijske dilatacije, što značajno remeti kvalitetu života ovih bolesnika.”
Podsjetimo, Državni inspektorat je poslao na teren sve raspoložive snage u Rijeci nakon što su u bolnici zaprimili pacijenta s mogućom kemijskom ozljedom jednjaka nakon što je popio mineralnu vodu s okusom, javlja 24 sata.
Primorsko-goranska policija potvrdila da je 4. studenoga zaprimila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći. KBC Rijeka također je potvrdila slučaj trovanja. Liječnici su izvijestili da pacijent višekratno dolazi na “širenje” jednjaka, kako bi se spriječilo njegovo trajno suženje. (net.hr)

Previous articleKakvu zimu možemo očekivati? Meteorologinja upozorila: ‘Bojim se da naša djeca neće doživjeti povratak na staro’
Next articleMinistar Beroš: ‘Trovanja u Zagrebu mijenjaju situaciju. Je li sve sabotaža? Moguće’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here