Home Tehnologija Studenti brodogradnje projektiraju vodocikl

Studenti brodogradnje projektiraju vodocikl

2247
0

RITEH WATERBIKE TEAM čini skupina studenata brodogradnje Tehničkog fakulteta koji su okupljeni s ciljem sudjelovanja na IWR-u (International waterbike regatta), za koju je potrebno projektirati i izraditi vodocikl.
Vodocikl (eng. waterbike) je plovilo pokretano snagom nogu. To je u potpunosti ekološki prihvatljivo plovilo.
Prema međunarodnimm pravilima studentske regate vodocikala studenti sami projektiraju, izrađuju i voze vodocikl na regati. Budući da ne postoje stroga pravila o izgledu vodocikla, rješenja su inovativna i ovise samo o znanju i spremnosti ekipa. To pridonosi atraktivnosti regate jer se natječe velik broj unikatnih, ali vrlo sofisticiranih plovila.

Ove je godine u planu, osim preinaka i poboljšanja postojećeg vodocikla „Kajzer“ (s čijom se izgradnjom počelo 2009. godine), izrada novog vodocikla, boljih karakteristika. Glavni cilj gradnje novog vodocikla je povećanje konkurentnosti na natjecanju. Novo plovilo treba biti tehnološki naprednije od postojećeg koje je na zadnjem natjecanju bilo 12 u konkurenciji od 28 plovila. Kod izrade novoga plovila predviđa se korištenje tehnologije gradnje i materijala koji će omogućiti minimalnu masu uz optimalne troškove. Projekt možete pratiti na webu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here