Home Najnovije Studenti nastavljaju s blokadom fakulteta

Studenti nastavljaju s blokadom fakulteta

205
0

Nezavisna inicijativa studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka na jučer održanoj 38. sjednici Plenuma odlučila se za nastavak blokade Filozofskog fakulteta za naredna 24 sata, kada se održava sljedeći plenum. Plenum je odlučio da neće doći do blokiranja kolokvija i ispita, koji će biti održani neometano i redovno. “Referirajući se na izjavu ministra Fuchsa, moramo napomenuti da nacrt novog Zakona o Sveučilištima dokida autonomiju Sveučilišta jer izbor rektora djelomice stavlja u ruke Ministarstva. Neprihvaćanje ove sugestije smatramo izravnim napadom na Sveučilišta i tendencijom da se ona kontroliraju i stave pod tržišne principe djelovanja, kako bi državi bila isplativija” tvrde u svom priopćenmu predstavnici Nezavisne inicijative studenata.

Dalje navode da je tijekom blokiranja nastavnog procesa došlo do dva incidenta. “Jedan od profesora fakulteta upotrijebio je neprikladne i za ovu ustanovu neprimjerene mjere. Prilikom pokušaja blokiranja njegovog predavanja na redare je uz vrijeđanje fizički nasrnuo guranjem i udarcima određenim nastavnim pomagalima, nanijevši nekima lakše tjelesne ozljede. Do drugog incidenta je došlo kada je jedna od profesorica odbila prekinuti nastavu. Redari su intervenirali uobičajenim metodama (sjeli su na pod i odbili napustiti učionicu) na što je profesorici, zbog inače kompliciranog zdravstvenog stanja, pozlilo. Na njezin zahtjev pozvana je hitna pomoć”. U noći s ponedjeljka na utorak, nakon brojnih intervencija medija uklonjena je unajmljena redarska služba te su kontrolu nad zgradom u potpunosti su preuzeli studenti fakulteta.

Na fakultetu se tijekom blokade nastave odvijaju alternativne aktivnosti. Tako će danas svi zainteresirani moći prisustvovati satu yoge, tribini pod nazivom „Pogreške prošle blokade“, te nekoliko zanimljivih predavanja. Tijekom popodneva će se sastati radne grupe NSIBOR-a. (sp)

Previous articleNagrade hrvatskog glumišta i riječkom HNK Ivana pl. Zajca
Next articleČetvrtfinale Kupa: Pomorac – Dinamo 0:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here