Home Vijesti Studenti pisali rektoru Lučinu

Studenti pisali rektoru Lučinu

65
3

Nezavisna studentska inicijativa uputila je jučer otvoreno pismo rektoru riječkog sveučilišta Peri Lučinu od kojeg traže odgovore na neka otvorena pitanja vezana uz studentske predstavnike. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom tiskovne konferencije koju smo sazvali početkom prošlog tjedna. S obzirom da se Rektorat do ovog trenutka nije očitovao o našim zahtjevima, a da ste Vi osobno putem medija pozvali studente na dijalog, ovim putem želimo zatražiti izravan odgovor.
Pravo na besplatno obrazovanje zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske svim njenim stanovnicima, stoga je ono za što se mi borimo pitanje koje se tiče sviju nas: studenata, sveučilišnih profesora, radnika i ostalih građana naše zemlje. S tom mišlju, krenuli smo u borbu za ostvarivanje naših prava i pozvali sve društvene strukture da nam se pridruže u ostvarivanju naših ciljeva. Nažalost, tijekom nedavnih prosvjeda, osvjedočili smo se da su upravo oni koji bi nas trebali predstavljati i zastupati naše interese najviše radili protiv nas i pod svaku cijenu pokušavali uništiti naše jedinstvo. Stoga, prisiljeni smo reagirati na poteze takvih osoba i zatražiti poduzimanje određenih mjera prema njima.
Zatražili smo hitno razriješenje dužnosti Tomislava Čengića kao predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Smatramo da je kolega Čengić svojim držanjem i ponašanjem tijekom studentskih prosvjeda pokazao da ne djeluje u korist studenata koje bi po svojoj funkciji trebao predstavljati te da je izgubio svaki legitimitet pred studentima, ako ga je ikada i imao. Naime, kolega Čengić niti u jednom trenutku nije našao za shodno da se obrati plenumu, koji čine studenti koje on navodno predstavlja, te da izrazi podršku prosvjedima koju konstantno spominje u medijima. Dapače, kolega Čengić činio je sve osim iskazivanja podrške, od pozivanja svojih kolega s Medicinskog fakulteta u Rijeci da dođu glasovati protiv blokade i pokušaja razvodnjavanja studentskih zahtjeva, do dolaska na plenum u alkoholiziranom stanju i pokušaja izazivanja incidenta ulaskom u zgradu Filozofskog fakulteta u Rijeci s limenkom piva, a za sve navedeno postoje svjedoci koji će drage volje istupiti i dati svoj iskaz ukoliko to bude potrebno. Posebno napominjemo da se incident s limenkom piva dogodio onu večer kada ste upravo Vi bili prisutni na plenumu i odgovarali na pitanja studenata. Također, želimo Vam skrenuti pozornost i na članke koji su objavljeni na portalu Index.hr (http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=431785 i http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=435319), o kojima se priča na cijelom Sveučilištu u Rijeci, a o kojima se Rektorat do ovog trenutka nije očitovao. Smatramo da se kontroverze koje se spominju u navedenim člancima ne mogu i ne smiju ignorirati, te da se Sveučilište u Rijeci kao akademska zajednica treba jasno ograditi od takvih pojava te sankcionirati one koji su dopustili da do takvih situacija uopće dođe.
Zatražili smo i neopozive ostavke članova Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji su podržali nedavni reizbor kolege Čengića. Smatramo sramotnim da dotični kolege nastavljaju podržavati katastrofalnu politiku kolege Čengića prema studentima, usprkos svim njegovim gorenavedenim postupcima s kojima su morali biti upoznati. «Brigu» kolege Čengića za studente najbolje može opisati činjenica da se prilikom donošenja kriterija za natječaje za studentske domove nije niti jednom pojavio na sjednicama povjerenstva koje se bavilo navedenim kriterijima, a u kojem je kao predsjednik Hrvatskog studentskog zbora trebao zastupati studentske interese. Rezultat te i takve «brige» bio je pobuna apsolvenata koji su sukladno donesenim kriterijima izgubili pravo na smještaj u studentskim domovima, o čemu su uostalom pisali i mediji.
Također, zatražena je i neopoziva ostavka Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Rijeci Stipe Ćorluke koji je svojim medijskim istupom tijekom prosvjeda pozvao na sankcioniranje studenata uključenih u prosvjed, te time prekršio temeljna načela funkcije koju obnaša. Kolega Ćorluka pokušao je demantirati ovaj zahtjev putem medija na način da je ustvrdio da se njegov poziv na sankcije odnosio na određene studente radi kršenja Etičkog kodeksa Sveučilišta u Rijeci, međutim, ovim objašnjenjem samo je potvrdio naše navode. Naime, institucija studentskog pravobranitelja, sukladno Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, postoji radi zaštite studentskih prava, a ne da predlaže sankcije protiv studenata. Kolega Ćorluka preuzeo je ulogu «državnog odvjetnika», a zna se da su za kršenja Etičkog kodeksa nadležna etička povjerenstva sastavnica, odnosno Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci (potrebno je naglasiti i da nikakvi postupci u tom smislu nisu pokrenuti). Uostalom, kada je već preuzeo ulogu «državnog odvjetnika», postavlja se pitanje zbog čega nikad nije pozvao na sankcije protiv kolege Čengića, koji je svojim ponašanjem višestruko povrijedio Etički kodeks?
Kao posljednju mjeru, zatražili smo raspisivanje izvanrednih studentskih izbora na razini Sveučilišta u Rijeci početkom akademske godine 2009./2010., a u vezi svega navedenog pokrenuli smo i peticiju koja će se potpisivati na razini Sveučilišta u Rijeci i koju su dosad potpisali mnogi studenti sa svih sastavnica, što dokazuje da je nezadovoljstvo prisutno svugdje, a ne samo na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Također, smatramo vrlo indikativnim da je navedenu peticiju među prvima potpisao i dopredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Ivan Dobrović.
S obzirom da po Zakonu visoka učilišta vrše nadzor nad radom i poslovanjem studentskih zborova, smatramo da Rektorat treba preuzeti aktivnu ulogu glede ovih problema i učiniti sve što je u njegovoj moći da se isti problemi riješe što brže i efikasnije.
Naposlijetku, izražavamo oštro neslaganje s načinom na koji su izabrani članovi Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju koje šalje Sveučilište u Rijeci. Držimo da je člana iz reda studenata svakako trebao izabrati plenum koji je i započeo cijelu ovu priču, a ne Senat iz redova Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji je zbog cijelog niza već spomenutih događaja izgubio legitimitet pred vlastitim studentima. Ukoliko Sveučilište želi graditi partnerski odnos sa studentima okupljenima u NSIBOR, potrebno je da se prihvati neposredna demokracija koja je nastala tijekom prosvjeda i omogući studentima da sami biraju svoje predstavnike u takva i slična tijela.

Unaprijed zahvaljujemo na odgovoru!

Previous articleBudan odlazi iz Palerma?
Next articleUmro Vladimir Bebić

3 COMMENTS

  1. kad bolje razmislim trebalo bi proširiti ovo pismo i tražiti još i plenuma i napoleona, snowbola i majora… sve bi ja njih za početak smjenio.. ako je tko za mogli bi i peticiju potpisati sljedeći tjedan. e i trebalo bi smjeniti i harmonikaša koji svira kod sata!!!!

  2. Ma radije ti nama Dobrovicu reci zasto si podnio ostavku? 🙂 Mislim, zanimljiva slucajnost… Ili ipak ne… :))))))))))))))))))))))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here