Home Najnovije Studenti prikupili 1500 potpisa

Studenti prikupili 1500 potpisa

853
1

Članovi Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje Rijeka organizirali su potpisivanje peticije kao znak podrške njihovoj borbi za besplatno školovanje. U prva 24 sata peticiju je potpisalo 1.500 građana koji su se na taj način solidalizirali sa studentima.

Studenti su se osvrnuti i na članak u današnjem Jutarnjem listu, u kojem se naglašava kako „besplatnog obrazovanja jednostavno nema“.
– Takva izjava Damira Ćavara, docenta na Odsjeku za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, u potpunosti je neutemeljena jer sustav besplatnog visokoškolskog obrazovanja imaju Norveška, Švedska, Finska, Danska, Češka, Grčka i Slovenija. Sam pogled na popis nam govori kako ima zemalja čije je gospodarsko stanje slično našemu, a uspijevaju održavati sustav besplatnog visokoškolskog obrazovanja. Argument profesora Lenharda koji pokušava povezati visoke školarine s kvalitetom obrazovanja je besmislen! Hrvatska je unazad pet godina imala manje školarine, a kvaliteta obrazovanje je bila na istoj razini. Povećanje školarina nije donijelo nikakav kvalitativni pomak, što se očitovalo u prošlogodišnjem studentskom prosvjedu. Damir Ćavar besramno uspoređuje kavu i obrazovanje „Studenti bi mogli tražiti i da imaju pravo na besplatnu kavu, jer je to dio naše kulture“. Zanimljivo kako je trošenje na trivijalnostima prišiveno upravo studentskom profilu. Kad bi i bilo tako, mogli bi reći da nas je naša vlada uistinu nečemu naučila.
U državi koja simbolično promovira i zastupa društvo znanja, apsurdno je, možda čak i groteskno, izjednačavanje obrazovanja sa trivijalnosti čina ispijanja kave. Po pitanju inercije i nezainteresiranosti koja je pretpostavljamo infiltrirana u ovu metaforu, uistinu se možemo složiti da našoj kulturi nedostaje intelektualnog angažmana. Zato bi sada gospodinu Ćavaru uputili pitanje, zašto diskreditira prvi pravi i itekako artikuliran zahtjev postavljen upravo od tih lijenih studenata?, završava još jedno reagiranje Nezavisne studentske inicijative.

1 COMMENT

  1. Doc.dr. Ćavar je povratnik koji se seli s jednog sveučilišta na drugo, Njemačka, Amerika, Split, Gorica (Slovenija), Zadar jer mu znanje nije u prvom planu. Tako je isti dobio stan, kredit za kuću, velika sredstva za projekte koje mu odobravaju kolegice na položaju, dok ugledni hrvatski znnastvenici skupljaju mrvice ili odlaze u inozemstvo, Isti prima plaću na nekoliko mjesta, a predavanja nije održao u Zadru već godinama. Osnovao je novi Odjel za lingvistiku na kome stalno rade samo on i supruga. Upravo zbog ‘povratnika’ kao što je on studenti plaćaju školarine, a Hrvatska sveučilišta su na dnu rang liste EU sveučilišta.
    Sasvim je sigurno da se ne može prozivati samo Ministarstvo, jer su Sveučilišta glavni krivci podizanja školarina bez ikakvog obrazloženja. Moraju najprije dati obrazloženje za školarine, jer vrlo često sredstva ne troše na podizanje kvalitete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here