Home Najnovije Studentski prosvjed na Jadranskom trgu u petak 11. lipnja

Studentski prosvjed na Jadranskom trgu u petak 11. lipnja

1520
57

Frakcija Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje Rijeka „Crni Pero“, organizira prosvjed protiv uvođenja novog modela naplaćivanja školarina na Sveučilište u Rijeci. Prosvjed će se održati 11. lipnja s početkom u 11 sati na Jadranskom trgu. Prosvjedna povorka kretat će se od Jadranskog trga, preko Korza sve do Rektorata Sveučilišta u Rijeci.

Kao razloge prosvjeda navode uvođenje rigoroznog modela naplaćivanja školarina od strane Rektorata koji se bazira na novčanom kažnjavaju studenata, svih studenata koji ne uspiju sakupiti svih 60 ECTS bodova tijekom oba semestra. Kazna će se sastojati od 300 kuna pa na više za svaki ECTS bod. Također, navode kako ne postoje mehanizmi koji reguliraju tu cijenu kazne, te se time daju odriješene ruke fakultetima u definiranju cijene jednog ECTS boda.

“Svatko tko nije kratkovidan može uvidjeti poguban slijed događaja zahvaljujući tome što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne odvaja dovoljno novaca za visokoškolsko obrazovanje i samim se time obrušava na džepove studenata i njihovih roditelja. Izuzev ovih vrlo opipljivih kritika, smatramo kako će se fakulteti pretvoriti umjesto u studiozno i kvalitetno obrazovanje u utrku za ECTS bodovima. Pokazat ćemo što Sveučilište u Rijeci misli o prijedlogu MZOŠ-a i time ćemo pogurati naš plašljivi Rektorat u obrani riječkih studenata i studentica” navode riječki studenti.

57 COMMENTS

 1. Opet ponavljamo, radi se o tome da nama i našim roditeljima uzimaju od usta.
  Vidimo se na prosvjedu u 11h ispred Riječke!

 2. ocete li ikad prosvjedovat zbog neceg drugog sta nije vasa guzica? ne pitam za ubuduce, kad budete radili, jer to je opet vasa guzica, nego za ozbiljno. onda ce mozda i neki drugi doc na vas prosvjed. ne dovodeci u pitanje vasa prava

 3. a za šta bi trebali prosvjedovati nego za svoju “guzicu”? to je kao da spočitaš radnicima brodogradilišta što štrajkaju za svoju “guziCu” (spas brodogradilišta), a nisu štrajkali protiv zakona o umjetnoj oplodnji. 😉
  meni je isto uvijek slabo bilo od studentskih prosvjeda protiv poskupljenja studentske prehrane i slično, ali ovo nema veze s time. ovdje upozoravaju na neodrživo stanje u visokom školstvu i potiču pitnaje u kakvom mi društvu želim živjeti druga stvar je koliko artikulirano oni to rade i da li su mogli biti bolji, ali činjenica ostaje da je ono što su studenti napravili prije godinu dana višemjesečnom blokadom prvi ozbiljniji oblik javnog neposluha valjda u povijesti hrvatske.

 4. ne znam, nesto u vezi ’71 mozda? but dont let facts get in the way of your opinion.

 5. ’71 namjerno ne spominjem jer to je bio ideološki pokret u jednoj nedemokratskoj državi koji nije imao veze s civilnim društvom.
  koliko god vjerojatno mislio suprotno, meni osobno je važnije kad ljudi u demokratskom društvu imaju građansku svijest da izađu na ulice i bune se protiv onog segmenta društva kojim nisu zadovoljni – bio to ZOR, opstanak škvera, stanje u visokom školstvu ili protivljenje zakonu o potpomognutoj oplodnji.

 6. “ono što su studenti napravili prije godinu dana višemjesečnom blokadom prvi ozbiljniji oblik javnog neposluha valjda u povijesti hrvatske”. to sigurno stoji i to podrzavam. nisam mislio na umjetnu oplodnju (iako – zasto ne bi i to) ali zbog opceg sranja u drzavi bi mogli svi prosvjedovat. i onda bi to na nesto licilo. ovako je rascjepkano i cesto promaseno. evo, npr. ovaj referendum o z.o.r. – nacelno sam uvijek protiv ukidanja soc. prava ali prava koja se ukidaju radnicima u javnom sektoru oni iz privatnog sektora su izgubili odavno bez da je iko iz bajnih sindikata pisnuo. u medjuvremenu je drzavni aparat toliko nabujao da gusi troskove proizvodnje i sektora koji puni proracun. doc cemo tako u paradoksalnu situaciju da ce radnik u nekom malom obrtu podrzat ocuvanje prava radnika iz ine ili hepa, a ako se u tim rupama bez dna ne pocne stezat kais pod hitno puno malih poslodavaca ce jos teze spajat kraj s krajem i posljedicno propast ili da prezivi davat otkaze ili smanjivat place. onda ce se proracun posljedicno manje punit, manje para za radnika u javnom sektoru. ulazimo u zacarani krug koji ce nas odvest u zvizdu materinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here