Home Vijesti Sud u Albaniji odobrio sporazum s Italijom, gradit će centre za prihvat...

Sud u Albaniji odobrio sporazum s Italijom, gradit će centre za prihvat migranata

122
0
pexels marcelo renda 4213026 (1)
pexels marcelo renda 4213026 (1)

Albanski Ustavni sud donio je danas odluku koja odobrava sporazum između Albanije i Italije, koji omogućuje Italiji izgradnju centara za migrante na albanskom teritoriju. Ova odluka izazvala je kontroverze, a oporba i organizacije za ljudska prava tvrde da sporazum krši ustav.

Zastupnici albanske oporbene Demokratske stranke iznijeli su sporazum pred sud, tvrdeći da krši ustav zemlje. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava izrazio je prošli tjedan zabrinutost zbog mogućeg proizvoljnog pritvaranja migranata i uvjeta života u tim centrima.

Unatoč kritikama, Europska komisija izjavila je da talijanski planovi ne krše pravo Europske unije.

Prema planu koji je najavljen u studenom prošle godine, Italija će uspostaviti dva kampa za migrante u Albaniji, zemlji koja nije članica EU-a. Jedan kamp će služiti za provjeru migranata po dolasku, dok će drugi biti namijenjen zadržavanju migranata dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azilom.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je da će migranti nakon obrade zahtjeva ili ući u Italiju ili biti vraćeni u svoju domovinu. Albanski premijer Edi Rama istaknuo je da njegova zemlja osjeća moralnu odgovornost pomoći Italiji, s obzirom na povijesne odnose i podršku koju je Italija pružila Albancima tijekom 1990-ih nakon pada komunizma. Ova odluka Ustavnog suda otvara put ratifikaciji sporazuma u parlamentu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here