Home Vijesti Sud u Italiji odlučio da roditelj ne mora dati džeparac vlastitoj kćeri...

Sud u Italiji odlučio da roditelj ne mora dati džeparac vlastitoj kćeri jer je “više puta odbila tražiti posao”

176
0

Odbijen zahtjev mlade djevojke, kćeri razvedenog para, da joj se vrati 300 eura za uzdržavanje, za vrhovne suce “prestaje obaveza plaćanja”

Dvaput je ‘Adele’, 22-godišnja kći razvedenog para iz Gorice (Gorizije), rekla ‘ne’ ugovoru o radu na određeno vrijeme.

Prvu ponudu za posao, kao tajnica u odvjetničkom uredu svog oca, odbila je pod opravdanjem da “želi biti konobarica”. No, naknadnu ponudu za posao za konobarenje koji je toliko željela, ‘Adele’ je ponovno odbila. Sada je Vrhovni sud odbio njezin zahtjev da od oca dobije mjesečnu naknadu odnosno džeparac od 300 eura: za suce je nedostatak ekonomske neovisnosti “isključivo njezina krivica”.

Po mišljenju Vrhovnog suda, žalba ‘Adele’ – koja je istaknula svoju “mladu dob” i njezinu “profesionalnu karijeru koja je još u tijeku” – je “očigledno neutemeljena”.

„Naknada za uzdržavanje nije sama sebi svrha tj. cilj nije bezuvjetno financirati nezaposlenu odraslu djecu, u neograničenim iznosima i trajanju – naglašava Vrhovni sud – tim više u slučaju da neuspjeh u postizanju ekonomske neovisnosti je rezultat nedostatka predanosti ka stjecanju profesionalnih vještina ili ovisi isključivo o strukturnim objektivnim čimbenicima povezanim s trendom zapošljavanja ili tržištem rada”.

S druge strane, pravo stanovitog ‘Carla Andree’, osamnaestogodišnji brata ‘Adele’, da prima 300 eura mjesečno od oca nije oduzeto, iako je otac pokušao osporiti i njegovih 300 eura džeparca “zbog lošeg školskog uspjeha”.

Vrhovni sud je podijelio odluku Apelacionog suda kojom je utvrđeno da se “moralno ponašanje” dječaka ne može uzeti u obzir, kako je inzistirao njegov otac, te da mu ček pripada po pravu jer postoji “mogućnost da završi studij” i još nije samostalan s obzirom da je “upravo postao punoljetan” i “nema dokaza da je posao koji mu je otac ponudio (i odbijen od strane sina) temelji na njegovim vještinama i težnjama”.

Previous articleZvonku su liječnici uništili tumor zaleđivanjem. Kaže da se osjeća odlično
Next articleHajduk protiv Rijeke bez Nikole Kalinića?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here