Home Biznis Superluksuzne jahte za Nijemce iz Rijeke

Superluksuzne jahte za Nijemce iz Rijeke

1585
0

U kolijevci riječke industrije, tzv. Industrijskoj ulici, gdje su se gradili prvi industrijski pogoni, stvara se nova gospodarska priča. Prostor je to u kojem će se na temelju znanja hrvatskih inženjera graditi superluksuzne jahte. Dok se prostor uređuje, tvrtka privremeno posluje iz Opatije, prenosi HRT.

– Radit ćemo onaj pametni dio posla. Rijeka je jedan od tri centara uz Bremen i Rensburg koji će pokrivati kompletan opseg dokumentacije za gradnju broda, kazala je izvršna direktorica Lürssen dizajn centra Kvarner, Teuta Duletić. Dodaje da u riječkom bazenu postoji “pull” od 800-1000 inženjera koji su radili za strane kompanije i brodogradilišta što znači da je na ovom području veliki kumulativ znanja.

Zapošljavanje je počelo, trenutno je u timu 20-ak ljudi. Njih osam već brusi vještine u Njemačkoj.

– Oni imaju znanja i sad samo gledaju način funkcioniranja tvrtke. Kada treba uskaču u radna odjela, kreću na teren i upoznaju se s poslom, rekao je Aleksandar Vuković, voditelj ključnih kupaca u Lürssenu.

S obzirom na činjenicu da u Europi nedostaje inženjerskih kadrova, uspostavljena je suradnja s Tehničkim fakultetom u Rijeci.

– To je velika prilika je da naši ljudi u svom okruženju rade na vrhunskim projektima, a ujedno se mogu educirati i u inozemstvu, kaže dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci Duško Pavletić.

Riječ je o tvrtki s gotovo 150 godina tradicije u brodogradnji. U sklopu centra radit će se i znanstveno-istraživački projekti te ukupno zaposliti 200 ljudi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here