Home Mozaik Supruga prisiljena na tuširanje jednom tjedno jer je muž bio škrt: sud...

Supruga prisiljena na tuširanje jednom tjedno jer je muž bio škrt: sud presudio da je riječ o maltretiranju

117
0

Ako je supružnik previše škrt, i to može biti vid zlostavljanja. Odlučio je to sud u Italiji, potvrdivši kaznu suprugu nasilniku. Muž je svoju suprugu maltretirao i preko “kućnih troškova”. Stvaranje klime ugnjetavanja koja je bila neovisna o ekonomskim poteškoćama. Što u konkretnom slučaju nije postojalo, s obzirom da su oba supružnika radila. Unatoč tome, muškarac je ženi nametnuo stil života sastavljen od odricanja i ograničenja. Tako stoji u presudi 6937/23 koju je 17. veljače 2023. objavio Šesti kazneni odjel. Objavio je portal Cassazione.net. I nije prva takva presuda u Italiji: počevši od presude br. 6785 od 7. lipnja 2000., talijanski suci su počeli donositi slične presude.

Slučaj iz Bologne odnosi se na muža koji je težio kontrolirati svaki ekonomski izdatak obitelji. On je odlučivao kada i gdje njegova žena može ići u kupovinu. Tjerajući je da ide u jeftine trgovine. Žena nije mogla kupiti brendirane proizvode nego samo one s popustom. Ali ograničenja su se također ticala intimnijih pitanja obiteljskog života. Žena je rekla da je bila prisiljena koristiti samo dva lista toaletnog papira kada bi išla na WC. Morala je i reciklirati vodu koju je koristila za pranje lica u lavoru. Tuširala se mogla samo jednom tjedno. Za jelo je korišten samo jedan pribor za jelo i jedno posuđe. I suprug ju je često nazivao “rasipnicom“. Prema sucima, radilo se o “ponašanju praćenom posebno štetnim metodama kontrole“. Toliko da je žena bila “primorana baciti račune, sakriti kupljeno, ostaviti kupovinu kod roditelja, tražiti od prijatelja da kažu da su joj dali nešto što je kupila”.

Isprva je žena dijelila ili barem tolerirala štednju. Što joj je tada vrlo brzo postalo nepodnošljivo. Suci u rečenici pišu da “bračna veza svakog od supružnika obvezuje na životni plan koji se također tiče troškova i štednje“. No, to ne može postati obveza: “Neosporno je – nastavlja se rečenica – da se ovaj stil života mora dijeliti i ne može se nametnuti, a ponajmanje u minimalnim i svakodnevnim potrebama života kod kuće i osobne njege“. Još jedna epizoda: žena je bacila papirnati ručnik u kantu. Muž ga je uzeo da joj pokaže: “Još uvijek se može koristiti, čak i da ga izrežeš na deset dijelova“. Takav režim života ženu je doveo do izolacije. Liječnici su joj dijagnosticirali PTSP.

Talijanski sudovi su već u presudi iz 2000. presudili protiv «tvrdoglavog, sustavnog ponašanja, čiji je cilj učiniti život supružnika nepodnošljivim uz ponižavajuće (i neopravdano) uznemiravanje ogorčene pohlepe. Što, kako je dobro istaknuto u presudi, ne predstavlja ništa drugo nego bezosjećajni “alibi”, iza kojeg se nameće vlastiti bespotrebni autoritarizam, nepomirljiv s imalo poštovanja prema bračnom životu“. Današnji odvjetnik i predsjednik Talijanskog udruženja za obiteljsko pravo i psihologiju Marco Meliti objašnjava za talijanski list Il Messaggero, demonstracija je da je psihičko zlostavljanje jednako fizičkom. „Moramo imati na umu da ekonomska tiranija predstavlja jedan od najsuptilnijih oblika kontrole i nasilja. Koja iz dana u dan umrtvljuje one koji to trpe. I postaje plodno tlo za druge oblike nasilja”.

Previous articleNavijači u BiH istaknuli transparent podrške Rusiji pa gađali hrvatskog golmana
Next articleKrenulo rušenje bespravnih kuća, gradonačelnik Vodnjana: “U većini slučajeva riječ je o strancima”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here