Home Kolumne Sve je to politika!

Sve je to politika!

232
0

Evo, i učenici ponovno prosvjeduju. I to ponovno radi državne mature. Pitam se nakon tolikih prosvjeda smeta li njima uistinu ta matura, ne razumiju li je ili im se jednostavno ne odlazi u školu barem jedan dan na malo originalniji način. Povici i prosvjedi protiv ministra Primorca nisu pomogli do sada, a neće ni ubuduće i mladi to znaju, pa se bojim da je ovo još samo jedan u nizu pucanja u prazno. A možda su njihovi prosvjedi strogo povezani sa strahom od budućnosti. Zamrzavanje plaća, velika kriza, ukidanje božićnica tjeraju strah u kosti i ‘odraslima’, a kamoli onima koji se to tek spremaju postati. Noćima ne spavam od brige što naši dragi vladajući i nevladajući koji sjede u Saboru iduće godine neće imati povaćanje plaća pa će ostati na samo kojih dvadesetak tisuća kuna mjesečno. Pa to je strašno. Apsolutno razumijem našeg premijera kada traži od nas suosjećanje i pomoć jer život je težak s tako malo prihoda mjesečno. A mi ostali, zaposleni i nezaposleni, krizu nećemo značajno osjetiti. Ako naučimo kako živjeti bez cigarete, kruha, mlijeka, goriva, i ako naučimo djecu da uče bez knjiga, kriza nes neće niti okrznuti.
A krizi je indirektno ili direktno svakako dopridonio i rat u kojem su Hrvati, jednako kao i Srbi, učinili genocid. Ili možda nisu? Jer Oluja nije genocid, ali ima bitnih elemenata koji se približavaju tom pojmu, baš kao i Vukovar, u kojem je vršen veliki broj megazločina i masovna ubojstva na Ovčari, ali niti to nije genocid u punom smislu riječi. Što je pjesnik htio reći morati ćete pitati gospodina Nobila.
Ali da se malo odmaknemo od velikih kriza, zločina i sličnih negativnih konotacija ovog teksta pozabavimo se dočekom Nove godine. Ove, kao i svake godine, doček će biti organiziran na Korzu, u raznim kafićima i naravno u Bonaviji, gdje se unatoč krizi ne boje za popunjenost svojih aranžmana koji se kreću od 700 kn za jednu, do 1445 kn za dvije noći, i to u luksuznim dvokrevetnim sobama, saunama, wellnes relax zonama i slično. O kakvoj onda mi krizi pričamo, ljudi?
A hoće li nas i te najluđe noći pratiti val nasilja? Nadajmo se da neće, ali bojim se da smo duboko zaglibili u crnu zonu. Kako izaći iz nje? Kažu da je batina proizišla iz raja. Ne bih se složio sa time. Osobno sam za manje radikalne poteze. Zapravo pobornik sam samo jednog poteza, ali pravilno izvedenog – ODGOJ.
A možda je i nasilje povezano sa željom da uđemo u EU. Počeli smo imitirati neke zemlje iz EU, prvenstveno naše susjede Talijane, i to pogotovo njihov južni dio. Možda je to krivi pokazatelj, ali nije li imitiranje mafije dokaz da zapravo težimo Uniji, da zapravo želimo pošto poto biti u zajednici s našim dragim susjedima, iako se oni prave da nas tamo ne žele. Talijanima se sigurno sviđa što ih kopiramo, nači susjedi Slovenci bi nam zasigurno omogućili povoljnije vinjete u zamjenu za par istarskih mjestašaca ( kada se mi barem ne bi stalno pravili tako ponosni ), a Mađari? Kao što Pervan kaže, oni niti sami sebe ne razumiju kad pričaju, pa zašto bi mi? I onda mi netko govori o euroskepticizmu.
Kad smo već kod Europe, bio bi red spomenuti i naš nogometni klub Rijeku koja je u trileru na Kantridi dodatno zasladila pobjedu nad Dinamom. Samo pitam se je li sudac bio izaslanik SDP –a, s obzirom na to koliko je crvenila unio u riječko nedjeljno poslijepodne.
Sve je to politika. (Alen Bećirović)

Previous articleĆiro: Radmana osobno dolazim pogledati na djelu
Next articleUništena mina teška 400 kilograma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here