Home Vijesti Švedska televizija o masovnom turizmu: “Svi se bune, samo Hrvati šute”

Švedska televizija o masovnom turizmu: “Svi se bune, samo Hrvati šute”

140
0
masovni turizam

Hrvatski turizam, s posebnim naglaskom na Dalmaciju, posljednjih je dana glavna tema informativnih emisija Švedske nacionalne televizije (SVT). Serija izvještaja SVT-a pružila je detaljan uvid u različite aspekte turističkog iskustva u Hrvatskoj, od incidenata do masovnog dolaska mladih turista, piše index.

Incidenti u Splitu

Prvi izvještaj SVT-a fokusirao se na masovnu tučnjavu mladih švedskih i norveških turista na Voćnom trgu u Splitu. Potom su uslijedili izvještaji o Šveđanima i Nijemcima ozlijeđenima uslijed puknuća staklenog izloga u splitskoj robnoj kući Prima. Uz to, posebna pažnja posvećena je najezdi 18-godišnjih švedskih turista tijekom takozvanog Stockholmskog tjedna u Splitu.

Mladi Šveđani u Splitu

Reporterka Karin Fallenius je u prilogu SVT-a od 4. srpnja istaknula kako se švedski jezik čuje u svakom kutku Splita. Mnogi mladi Šveđani, rođeni 2006. godine, posjetili su Split ove godine.

“Ovdje u Splitu švedski jezik čuje se zaista u svakom kutku. Većina Šveđana koje sam srela rođena je 2006. godine i dolazi iz Stockholma. Normalno je zapitati se zašto su ovi 18-godišnjaci baš sada u Splitu”, kaže Fallenius.

Jedan od mladih turista, Leon iz Stockholma, izjavio je: “Došlo nas je više od 20 prijatelja, ali ne bih znao reći zašto smo baš u Splitu, ne znam u čemu je stvar. Mislim da je netko prvi rezervirao putovanje, a onda su ga svi jednostavno slijedili.”

Njegov prijatelj Themin dodao je: “Očito se radilo o nekakvom spontanom dogovoru. Uglavnom, svi smo ove godine završili u Splitu.”

Popularnost Hrvatske među Skandinavcima

Švedska turistička promotorica u Splitu, Thea Erlandsson Berglén, za SVT je objasnila popularnost Hrvatske među skandinavskim gostima: “Hrvatska je postala prilično popularna posljednjih godina zato što je lijepa zemlja i još uvijek ima relativno razumne cijene.”

Masovni turizam i reakcije

Najzanimljiviji prilog SVT-a emitiran je u subotu navečer, gdje se postavilo pitanje zašto se Hrvati, za razliku od mnogih drugih mediteranskih odredišta, ne bune protiv masovnog turizma.

“Hrvatska je sve popularnije odredište za odmor švedskih turista. Prema turističkoj tražilici Momondo, Hrvatska je prošle godine bila sedma najtraženija ljetna destinacija. Ukupno je 2023. Hrvatsku posjetio 21 milijun turista, što je devet posto više nego prethodne godine”, naveli su SVT-ovi reporteri.

“U drugim popularnim europskim ljetovalištima poput Venecije, Palma de Mallorce i Malage, tijekom proljeća i ljeta prosvjedovalo se protiv masovnog turizma. Ali u Hrvatskoj nema naznaka takvih prosvjeda unatoč brzorastućim turističkim brojkama”, dodali su.

Različite percepcije

Dvoje SVT-ovih hrvatskih sugovornika priznaje da je turista svake godine sve više i da to osim većih prihoda ima i negativnih strana. Među intervjuiranim prolaznicima bio je i Leo Ćurković koji je izjavio:

“Mislite li da će ljudi ovdje također prosvjedovati?”

  • Neće.

“Zašto?”

  • Zato što su to Hrvati. Oni ne prosvjeduju ni zbog čega. Ne brinite, Hrvati vole turiste, vole novac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here