Home Mozaik Svi bruje o ovom plemenu, rađaju se s mutacijama: Ovako izgleda svako...

Svi bruje o ovom plemenu, rađaju se s mutacijama: Ovako izgleda svako 4. dijete, zovu ih i bizarnim imenima (video)

911
0

Pleme iz regije Kaniemba u Zimbabveu poznato je po rijetkom genetskom oboljenju koje nose mnogi njegovi pripadnici – ektrodaktiliji. Genetska mutacija, također poznata kao sindrom kandže jastoga, odnosi se na odsutnost jednog ili više prstiju na rukama ili nogama pri rođenju.

Vjeruje se da se mutacija javlja kod svakog četvrtog djeteta rođenog u plemenu Doma. Većini članova nedostaju tri srednja prsta i umjesto toga imaju samo dva vanjska nožna prsta koji su usmjereni prema unutra.

Ovo je autosomno dominantno stanje koje je rezultat jedne mutacije na kromosomu 7.

Sada je protiv zakona Tribunala da se članovi vjenčaju izvan skupine zbog uvjeta s dva prsta – kako bi se spriječilo širenje na druga plemena.

Zbog svojih zakona i izolacije zadržali su genetsku mutaciju koja se javlja više od bilo koje druge populacije.

Unatoč zakonima koji zabranjuju brak izvan plemena, uvjet je prisutan u drugim počastima uključujući Talaunda ili Talaote Kalanga iz pustinje Kalahari za koje se vjeruje da dijele zajedničko podrijetlo s Wadoma.

Prema izvješćima, zajednica ne smatra da je mutacija invaliditet, unatoč tome što mnogima otežava hodanje i iznimno teško trčati. Oni također ne mogu nositi cipele zbog mutacije, ali mnogi od vaDom-a nerado nose odjeću bilo koje vrste.

Umjesto toga, pleme vjeruje da je to osobina koju treba slaviti i omogućuje im da se brže penju po drveću.

Penjanje po drveću korisna je vještina za članove zajednice jer prakticiraju tradicionalni način života lovaca i sakupljača – lov, ribolov, lov na med i skupljanje divljih plodova i korijenja, piše britanski daily star.

Izvješća dodaju da su oni jedini tradicionalni lovci-sakupljači autohtoni u Zimbabveu, dodajući da također imaju malo pristupa plodnoj zemlji.

No, posljednjih godina vaDoma zbog suzbijanja krivolova ugrožavaju lovočuvari. Mnogi su napustili svoj lovačko-sakupljački način života i preselili se u nizine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here