Home Najnovije Svjetski rekord Sanje Jovanović na 50m leđno

Svjetski rekord Sanje Jovanović na 50m leđno

973
0

Hrvatska plivačica Sanja Jovanović osvojila je naslov europske prvakinje na 50 metara leđno na EP u 25-metarskim bazenima u Rijeci isplivavši u finalu novi svjetski rekord od 26.23 sekunde.  Jovanović je za 14 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord koji je postavila prije točno osam mjeseci na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru.

Ovo je drugo zlato za Jovanović u Rijeci, nakon 100 leđno u petak.

‘Ne događa se svaki dan sa srušim svjetski rekord. Presretna sam. Ovi navijači to je nešto nevjerojatno. Svaki put kad izađem na bazen srce mi želi iskočiti iz prsa koliko mi ovo znači. Svaka čast navijačima’, zahvalila se Dubrovčanka odmah nakon osvajanja drugog zlata na EP-u u Rijeci i nastavila ‘Ovo je samo dokaz kvalitetnog rada, reda i discipline koje imam u posljednje vrijeme. Moram priznati da mi je bilo malo teško prije samog finala, ali sve me pustilo u trenutku kada je utrka počela’.

Srebrno odličje osvojila je Ukrajinka sa 26.65, a brončano Talijanka Elena Gemo sa 26.77.

“Dva zlata, europski i svjetski rekord, kako ne bih bila zadovoljna? U polufinalu sam išla 27.07, ali sam imala osjećaj da mogu puno, puno brže. Posebno se zahvaljujem treneru Dimitru Bobevu i fizioterapeutu Stevi Kuricu koji je napravio odličan posao u sat vremena između polufinala i finala. Znam da će Bobev reći da to nije bila savršena, a i sama sam svesna barem dvije greškice”, kazala je nakon utrke Sanja, koja će, unatoč činjenici da je za nju prvenstvo gotovo, ostati u Rijeci proslaviti naslove i rekorde.
Bobev je također primijetio te dvije pogreške, ali je primijetio da Sanja ima još ogromnog prostora za napredak, pogotovu u velikim bazenima.

“Polufinale je plivala taktički, jer smo se dogovorili da ne troši puno snage i da se čuva za finale. Bila je malo nervozna, napravila je dvije pogreške, ali ipak je uspjela srušiti svjetski rekord. No, to nije njezin kraj. Očekivao sam dobar rezultat, znao sam da je spremna plivati za rekord. Trenirala je, dala puno od sebe, pokazivala u pripremama da je maksimalno spremna, brzina joj je bila na visini, poboljšala je izdržljivost i to se isplatilo. Jedna je od najboljih leđašica svijeta u malim bazenima, a vjerujem da će biti i u velikim”, rekao je Bobev.

Francuz Amaury Leveaux prvi je čovjek u povijesti koji je plivao 100 metara brže od 45 sekundi, on je u finalu Europskog prvenstva u 25-metarskim bazenima u Rijeci plivao 44.94 sekundi, što je za 18 stotinki brže od njegova starog rekorda kojega je postavio u petak. Srebrno odličje osvojio je još jedan Francuz Fabien Gilot sa 45.84, a brončano Talijan Filippo Magnini sa 46.62.

Prije zadnjeg dana prvenstva hrvatska plivača reprezentacija ima dva zlata, jedno srebro, jedan svjetski i jedan europski, te osam nacionalnih rekorda i šest finala.

Previous articleDraganja diskvalificiran
Next articleUnatoč sudskoj presudi, dogradonačelnik ne razmišlja o ostavci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here