Home Najnovije Unatoč sudskoj presudi, dogradonačelnik ne razmišlja o ostavci

Unatoč sudskoj presudi, dogradonačelnik ne razmišlja o ostavci

1079
0

Šef HNS-a Rijeke i zamjenik gradonačelnika Đani Poropat objavio je jučer da se sigurno neće kandidirati na lokalnim izborima 2009. godine, a o eventualnoj ostavci na mjesto dogradonačelnika razmislit će tek nakon što s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom porazgovara u ponedjeljak ili utorak. To znači da ostavke zasad nema, unatoč tome što je Obersnel javno zatražio njegovo odstupanje.
Poropat je izjavio i kako je u petak navečer, odmah nakon izricanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zbog zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju, sazvao Izvršni odbor ogranka stranke koji mu je pružio podršku. To nam je potvrdio i Poropatov zamjenik Miroslav Matešić, koji je rekao kako o ostavci na mjesto predsjednika riječkog HNS-a nije bilo riječi jer se smatra da presuda prvo mora postati pravomoćna.

Na tiskovnoj konferenciji koju je jučer sazvao, Poropat je još jednom izjavio kako se smatra apsolutno nevinim budući da je presuda donesena na bazi temeljnica o knjiženju spornog otpisa duga iz 1997. godine u tvrtki koju je tada vodio, a da na tim temeljnicama nije bilo njegova potpisa. Radi se o pozajmici od 460.000 kuna koju je tvrtka bila dala jednoj fizičkoj osobi, a budući da ta osoba dug nije vraćala preko 180 dana, 31. prosinca 1997. godine Poropat je donio odluku o otpisu toga duga. On tvrdi da je zajam kasnije vraćan te da nitko u tvrtki nije ostvario osobnu korist, niti je tvrtka oštećena »i za jedan cent«. Pozajmica je kasnije normalno knjižena i u papirima se nigdje ne vidi da je taj novac u konačnoj bilanci nedostajao, tvrdi on. Također, u tvrtki dobit nije isplaćivana ni godinu kasnije, što po njemu također znači da se poslovalo racionalno i odgovorno.

– I dalje mislim da sam potpuno nevin, da sam osuđen zbog jedne možda pogrešne procjene o tome hoće li pozajmica biti vraćena. Ali, još nikad nisam vidio da netko mora kazneno odgovarati zbog krive procjene. Pa to je kao da gradonačelnik nekog grada kazneno odgovara zbog toga što je pogriješio kod planiranja proračuna! Apsurdno i suludo. Smatram to greškom suda koju ću uspjeti dokazati na višoj instanci – rekao je Poropat. Ako ni drugostupanjski ne uspije dokazati svoju nevinost, on će prodati osobnu imovinu i osobno platiti porezni dug od 196.000 kuna za koji ga se u konačnici tereti, najavio je.

Po njemu, da nije u politici, do ovoga sigurno ne bi došlo, no kaže da ne želi podleći teorijama zavjere i tvrditi da je bilo izravnih pritisaka na sud. Na pitanje zašto je najprije izjavljivao da će se povući odmah po negativnoj presudi, da bi sad čekao pravomoćnost, rekao je:
– Moram provjeriti svoje ranije izjave, možda se nismo dobro razumijeli. Pitam se, naime, ako bi moja ostavka bila moralni čin iako sam nevin, kakav će onda moralni čin povući oni koji su me sada osudili kad se pokaže da sam ipak bio u pravu? Nažalost, onaj koji mi je želio nanijeti štetu, uspio je. Više se ne mogu politički angažirati, a o obitelji i zdravlju neću ni govoriti – izjavio je Poropat.
Na upit očekuje li, ako ne podnese ostavku, da će se u Gradskom vijeću pokrenuti postupak za izglasavanje njegovog nepovjerenja od današnjih koalicijskih partnera, Poropat kaže »moguće je, to je politika«, te stoga smatra i da je moguće da HNS u Rijeci uopće na ove izbore ne izađe sa SDP-om. (Novi list)

Previous articleSvjetski rekord Sanje Jovanović na 50m leđno
Next articleNastupom više od 20 mladih bendova okončano 30. izdanje Ri rocka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here