Home Vijesti Švorinić na Zametu: Centralizam treba poslati u povijest!

Švorinić na Zametu: Centralizam treba poslati u povijest!

3747
0

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić je na završnom koalicijskom skupu IDS-PGS-RI Zametu izjavio kako „decentralizacija, kao okosnica našeg programa, donosi racionalniju i efikasniju javnu administraciju, razvoj gospodarstva, stavlja resurse u funkciju razvoja i donosi bolji život svim naših građanima, ali i cijeloj Hrvatskoj. Kroz decentralizaciju, cijela Hrvatska može učiniti više i bolje, a upravo je to ono za što se ova prirodna koalicija – IDS-PGS-RI zalaže“.
Švorinić je dodao kako „lokalna i regionalna samouprava trebaju imati veće ovlasti i odgovornosti i to je ono za što će se naši zastupnici u Saboru u narednom mandatu boriti“.
– Centralistički sustav treba konačno poslati u povijest jer je kao model zastario i ne koristi ga nijedna razvijena zemlja Europske Unije. Nije fer da svaka institucija ima sjedište u Zagrebu i zato ćemo se mi zalagati, između ostalog, da se Ministarstvo pomorstva napokon preseli iz Zagreba u Rijeku. Mislim da je to logično, uzimajući u obzir da je Rijeka najvažnije prometno i pomorsko čvorište“.
Osvrnuo se i na činjenicu prema kojoj, kakao je kazao, građani regionalističku koaliciju sve više prepoznaju i kao jedinu relevantnu građansku opciju u 8. izbornoj jedinici.
– Građani nam sve više prilaze iz razloga što je SDP skrenuo opasno udesno. Za razliku od njih, mi ne mijenjamo svoja uvjerenja i nikada nećemo iznevjeriti vrijednosti koje živimo u naše dvije najrazvijenije regije.

– Istra i PGŽ danas najrazvijenije regije Hrvatske, ali to se nije dogodilo slučajno. Rezultat je to prije svega predanog rada i truda naših ljudi i gospodarstvenika, ali i realizacije strateških projekata i politika koje je predvodila koalicija IDS-PGS-RI, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na završnoj tribini u Primorsko-goranskoj županiji koalicije IDS-PGS-RI.
– Zajedno smo uspjeli stvoriti zaista jake regije koje su u cijelom nizu pokazatelja daleko ispred ostatka Hrvatske. U proteklom razdoblju realizirali smo seriju uspješnih projekata i istim tempom nastavljamo dalje, kazao je Miletić dodavši kako je „cilj koalicije IDS-PGS-RI vrlo jasan: osigurati stabilnost Istri, Rijeci, Liburniji i Kvarnerskim otocima i omogućiti im još brži gospodarski razvitak“.
Na prepunom sportsko-rekreacijskom igralištu Doma Zamet u Rijeci, prisutnima su se obratili i predsjednici PGS-a i Liste za Rijeku, Darijo Vasilić i Danko Švorinić.
– Naše regije imaju veliku snagu, ali nažalost, često su sputavane od strane centralne države. Primorsko goranska županija je uz bok najjače regije u Hrvatskoj, istarske regije, i uz IDS koji je definitivno zaslužan što je Istra postala tako jaka regija i predvodnica svih ostalih hrvatskih regija. Pred nama je velika odgovornost – predstavljati otvorenost, multietničnost i multikulturalnost Istre, Rijeke, Liburnije i Kvarnera u Hrvatskoj te prenijeti kvalitetu društvenih odnosa koje ovdje baštinimo na ostatak zemlje, kazao je Vasilić.
– Koalicija IDS-PGS-RI jedina je stabilna politička opcija koja ne gubi podršku svojih građana i na to smo ponosni, kazao je Vasilić dodavši da mu je „iznimno drago što smo se okupili danas u velikom broju kako bismo poduprijeli projekte koje koalicija IDS-PGS-RI zagovara, za koje se bori i za koje će se, vjerujem, izboriti.
– Mi se borimo za naše ljude, za naše gospodarstvo i za naše projekte, zaključio je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Previous articlePrijateljska utakmica: Halubjan – Rijeka 0:4
Next articleAndrej Briščik: Znamo kako zaustaviti iseljavanje mladih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here