Home Vijesti Švorinić optužio Obersnela za friziranje ekonomskih pokazatelja

Švorinić optužio Obersnela za friziranje ekonomskih pokazatelja

803
0

Izvješće gradonačelnika Vojka Obersnela o radu u prvih šest mjeseci 2012. godine te i izvješće o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine prihvaćeno je većinom glasova vladajuće SDP-ove koalicije. Obrazlažući Izvješće gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako poslovanje prvih šest mjeseci nije bilo lako, no usprkos recesiji i stagnaciji gospodarstva, veći dio započetih investicijskih projekata privodi se kraju, a svi planirani projekti bit će do kraja godine i završeni. Radovi na izgradnji vodopskrbe i odvodnje i širenja plinske mreže uglavnom su završeni i u tom je kontekstu odrađeno sve što je planirano, zaključio je Obersnel.

Opozicijske stranke u gradskom vijeću HDZ-a i Lista za Rijeku oštro su kritizirale gradonačelnika zbog friziranih brojki kojim pokušava stanje u gradu pokazati boljim nego što stvarno jest.


foto: rijeka.hr

– Javnosti ste servirali politički falsifikat. Plus od osam milijuna koji ste urbi et orbi s kolegija odaslali u javnost je lažan. Istina je da je u međuvremenu podignut kratkoročni kredit od 26 milijuna kuna kojim ste pokrili manjak prihoda u odnosu na rashode, a koji iznosi 19 milijuna kuna. U prošloj 2011. godini minus je pokriven kreditom od 16 milijuna kuna, a sada je iznos 10 milijuna kuna veći. Situacija je dakle sve gora. – objasnio je Danko Švorinić iz Liste za Rijeku.

Slično misli i Hrvoje Burić iz HDZ-a koji smatra kako će sljedeće godine u ovo vrijeme proračunska rupa iznositi 100-tinjak milijuna kuna.

Švorinić se kritički osvrnuo i na gradonačelnikov izvještaj o dosadašnjem radu za kojeg smatra da se također temelji na lažiranim podacima na kojima temelji svoj zaključak o oporavku riječkog gospodarstva.
– Prenosite informacije iz FINA-e prema kojima je dobit riječkih poduzetnika u 2011. iznosila 3,1 milijardu kuna (istovremeno je ukupna dobit u cijeloj Hrvatskoj iznosila 7 milijardi kuna), a prešućujute fusnotu uz izvještaj koji kaže da se u Rijeci čak 3,2 milijarde kuna odnosi na papirnatu dobit koji je 3.maju pripisan od strane Vlade na osnovu izvlaštenja zemljišta.

Gradonačelnik nije demantirao ove navode, komentirajući tek da su podaci koje je iznio službeni podaci, da je svjestan kako nisu realni ali da nema utjecaj na način kako ih prenose mediji.

Predraga Blečića (Lista za Rijeku) je zasmetalo gradonačelnikovo zadovoljstvo procesom privatizacije 3.maja predvidjevši da takva privatizacija škveru može donijeti samo nazadovanje i dalje knjiženje imovine u korist Grada.
– Nakon dvorane 3.maj uskoro će na red doći Kruppove dizalice s kojima se onda gradonačelnik u suradnji s GSS-om može spuštati gore-dolje s riječkog nebodera, zabrinut je Blečić.

Tomislava Zečević Pedić (HDZ) kazala da je riječ samo o taksativnom nabrajanju sastanaka i odluka, umjesto da se piše o onom što je realizirano. Zečević Pedić smatra da je to stoga što se nije puno napravilo pa se moralo popuniti nepotrebnim podatcima, a dio izvješća koji se odnosi na socijalne programe je prenaglašen i time se ne bi trebali hvaliti. (rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here