Home Vijesti Vijećnici o Marišćini: Nitko neće odgovarati za debakl u gospodarenju smećem!

Vijećnici o Marišćini: Nitko neće odgovarati za debakl u gospodarenju smećem!

931
0

Gotovo tri sata riječki gradski vijećnici raspravljali su o odlaganju otpada na Viševcu i Marišćini. Iznoseći informaciju o ŽCZGO Marišćina, gradonačelnik Obersnel je kazao da je u javnosti bilo puno dezinformacija te da cijela priča traje jako dugo. Obersnel je kazao da su unatrag nekoliko godina, koliko traju poslovi sanacije Viševca i Marišćine, sve aktivnosti poduzimane sukladno po zakonu ishodovanim dozvolama te da niti jedna aktivnost nije provedena mimo toga. U materijalu koji je pred vijećnicima navedeni su urudžbeni brojevi svih dokumenata koji se odnose na tu tematiku.

Nikola Ivaniš (PGS) je govoreći o problemu Viševca i Marišćine kazao da se radi o stvaranju trećeg smetišta na području Viškova, a ne o ŽCZGO Marišćina. Kazete su prema njemu trajno rješenje, kao će funkcionirati kao kade u kojima će plivati smeće i miješati se kemikalije, te se PGS priklanja stavu da je riječ o ekocidu. Također smatra da bi se trebalo više pažnje posvetiti zalaganju za već razdvajanje smeća.

Hrvoje Burić (HDZ) smatra da je za današnje stanje s Marišćinom kriva politika, a ne struka čije mišljenje nije trebalo uvažiti kada se određivala lokacija u vodozaštitnom području. Po njemu baliranje nije rješenje i traži odgovornost gradskih vlasti kao i odgovornost gradonačelnika koji nije vratio pozajmicu u visini 24 milijuna kuna iz 2007.g. koju je Grad Rijeka uzeo od KD čistoća i potrošio nenamjenski za bazen Kantrida.

Danko Švorinić je najavio kako Lista za Rijeku neće prihvatiti gradonačelnikovo izvješće i zaključke jer po njima nitko nije odgovoran. Istovremeno je predložio svoje zaključke prema kojima se traži smjena odgovornih u Čistoći i Ekoplusu te tri mjeseca Čistoći za pripremu i prezentaciju novog sustava primarne selekcije otpada. Švorinić se zapitao tko će odgovarati za višegodišnje kašnjenje projekta, činjenicu da su odgovorne iznenadili smrad i visoke ljetne temperature te da do sada razvijeni sustav primarne selekcije otpada u gradu postoji tek u tragovima unatoč gradonačelnikovim suprotnim tvrdnjama.
– Kakvo je to opravdanje ‘nismo imali bilo iskustva u radu s balama?’ Zašto niste angažirali sposobne i s iskustvom umjesto nesposobnih i podobnih?, zapitao se Švorinić uz konstataciju da nikakav PR ne može oprati činjenicu da smrdi od Klane do bazena što je po njemu vrlo simbolično s obzirom na protuzakonito utrošena sredstva namijenjena gospodarenjem otpadom koja su završila upravo u dovršetku bazena. Vijećnik Liste za Rijeku je također kazao kako nitko nema pojma koliko će koštati naknadno iskopavanje smeća i postupak naknadne obrade koji najavljuje gradonačelnik Obersnel, zapitavši se na temelju kojih parametara je onda gradonačelnik zaključio kako će odustanak od privremenog MBO postrojenja značiti uštedu.

U raspravi je sudjelovao i načelnik Općine Viškovo, koji je situaciju ocijenio ozbiljnom te kazao da Općina Viškovo nije kriva za kašnjenje izgradnje CZGO Marišćina, jer da nisu provodili akcije koje su provodili tko zna kako bi danas sve završilo. Petrc je tražio da se u zaključak uvede obaveza obrade baliranog otpada. Sjednici su nazočili i predstavnici županije, Ekopluca, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, predstavnici ministarstva i Kriznog Eko-stožera.

Marina Međimurec iz Kriznog Eko-stožera je rekla da se ovdje raspravlja o otpadu, a u stvari je riječ o smeću koje se neće moći naknadno obraditi jer se u deponij trpa sve redom, od baterija do starih lijekova. Međimurec je ukazala na potrebu uvođenja odvajanja smeća u svim domaćinstvima, kako bi se zaista gospodarilo otpadom jer se 80% smeća može iskoristiti.

Direktor Ekoplusa Dušan Šćulac je izjavio da će za dvije godine naša županija prva u RH sustav imati gospodarenja otpadom prema hrvatskim i EU standardima.

Vijećnici su na kraju s glasovima vladajuće koalicije usvopjili Obersnelov prijedlog zaključaka protiv kojeg je bio PGS, HDZ i Lista za Rijeku. Prijedlog vijećnika Švorinića je odbijen budući da je protiv njega glasala SDP-ova koalicija i PGS.(rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here