Home Vijesti Švorinić: Obersnelova razvojna politika po metodi ‘Daj babi kunu’

Švorinić: Obersnelova razvojna politika po metodi ‘Daj babi kunu’

2550
1
34.
foto: rijeka.hr

Vijećnici Gradskog vijeća usvojili su danas 6-mjesečno izvješće gradonačelnika Obersnela za koje su glasali svi pripadnici SDP-ove koalicije, PGS je bio suzdržan dok su vijećnici Liste za Rijeku i HDZ-a bili protiv.
Za razliku od gradonačelnika koji je uvjeren kako je mnogo učinjeno na realizaciji razvojnih projekata vezanih uz konkurentnost riječke luke te pripremu i unapređenja Riječkog prometnog pravca, kao i provedbu projekata s ciljem uređenja i otvaranja lučkog područja za građane, vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić je Obersnelove dosege ocijenio vrlo skromnim.

– Provodite razvojnu politiku koja bi se mogla nazvati ‘daj babi kunu’ politika. Gradonačelnik je tu samo pasivni statist koji čeka koliko će novaca izdvojiti porezni obveznici, a zatim te novce raspoređuje po gradskim odjelima, različitim manifestacijama ili izgradnju komunalne infrastrukture, ocijenio je Švorinić koji je ustvrdio da tvornice i industrija mogu graditi ceste i zgrade ali obrnuto ne ide.
– Kamo nas je takva politika dovela pokazuje i usporedba mandata 2005.- 2009. u odnosu na mandat 2009.- 2013. Godine 2009. je gradonačelnik uoči predizborne kampanje 2009. godine skakao u bazen, a ove će morati skakati u nepoznato, ustvrdio je gradski vijećnik Liste za Rijeku koji je rekao i kako se nesposobna vlast bez vizije najlakše prepoznaje po tome što i probleme i napredak uvijek vidi u nekom drugom.
– Naslušali smo se mantre prema kojoj je država kriva za sve riječke probleme, a sada ćemo slušati mantru o EU koja će riješiti sve naše probleme, zaključio je Švorinić.

Klub HDZ-a je gradonačelnikovo izvješće odbacio naglasivši da je riječ o uvijek istom izvješću koje šuplje zvoni, navodeći da je vrlo malo onoga što je učinjeno u prošlom mandatu, poput gradske željeznice, ambulante sportske medicine, ocijenivši da su to samo želje i snovi, bez realizacije. Recesija nije jedino opravdanje, ne ulaže se u poslovne prostore niti uređenje zelenih površina, ne govori se ništa o „buni građana” vezano uz Marišćinu, niti se išta poduzelo na edukaciji vezano uz odvajanje otpada je predsjednica HDZ-ovog kluba Tomislava Zečević Pedić.

Gradonačelnik Obersnel je odgovarajući na izneseno kazao kako je u reakcijama oporbenih vijećnika izneseno puno netočnih informacija, a vijećniku Švoriniću poručio da je održao predizborni govor.
– Parole o tvornicama koje grade zgrade i ceste smo slušali 60-tih, danas je to utopija i romantičarski pristup politici, ocijenio je riječki gradonačelnik kojeg je u obranu uzeo Ernest Cukrov (ARS) tvrdnjom kako gradonačelnik nema poluge kojima može razvijati grad u društvu koje je ovako centralizirano.

– Mene nije sram ponoviti tezu koju je prvi postavio PGS i prema kojoj nema razvoja u društvu koje nije regionalizirano. Rijeka će bez decentralizacije uvijek biti mrtva, zaključio je Cukrov i izazvao repliku Švorinića koji mu je poručio kako se nada da će mu ovaj govor donijeti nekoliko mjesta bolji plasman na SDP-ovoj koalicijskoj predizbornoj listi. – Nije istina da gradonačelnik nema nijednu polugu kojojm se ne može suprostaviti centralizaciji. Može primjerice izaći iz stranke koja provodi centralizaciju i čiji ministar ovih dana izjavljuje kako decentralizacije neće biti dok ne završi kriza. Sve je to super, ali zašto tako nisu napisali u Planu 21, zapitao se Švorinić.(rd)

1 COMMENT

  1. Na žalost svih sugrađana SDP-ova vlast nikad nije imala viziju razvoja ovog grada.Njihova jedina vizija jest da podjele novce gradskog proračuna na podobne tajkune,vlasnike firmi. To je njihov cilj i jedini interes. A koliko ih je briga za ravoj Rijeke, najbolje se vidi po kadriranju na svim nivoima, a i u luci kao najvažnijeg segmenta razvoja ovog grada, makar su kadroviranjem u zadnjih 40 godina dobrano pomogli sjevernojadranskim lukama, uljuljani u sjevernojadranski položaj Rijeke.Kapitalizam im se je dogodio, propadanjem grada, i Oni jednostavno nisu dorasli činjenici da ne znaju, ali i ne žele da mijenjaju svoj položaj. U biti Oni su zadovoljni, a građani nisu, ili građani nisu ni svjesni da im je gradska vlast kriva za nerazvoj grada, koji jedino razvojem stvara radna mjesta.
    Potrošiti 100 milijuna kuna za šetnicu, e to je vrhunac njihove sposobnosti, i vlakić će voziti, čak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here