Home Mozaik Tajna veza između Taylor Swift i potresa

Tajna veza između Taylor Swift i potresa

473
0

Pop pjevačica Taylor Swift održala je dva koncerta svoje turneje prošlog tjedna u Lumen Fieldu u Seattleu, SAD, koje je 22. srpnja posjetilo preko 70.000 ljudi. Govoreći za CNN u petak, seizmologinja Jackie Caplan-Auerbach rekla je da je tijekom koncerata seizmograf u blizini stadiona zabilježio signale slične onima od potresa magnitude 2,3: vijest su naširoko popratili mediji diljem svijeta, a definicija “Swift Quake” (quake na engleskom znači potres) proširila se za definiranje fenomena koji je spomenula Caplan-Auerbach, bez previše objašnjenja o tome što je navodna “seizmička aktivnost”.

Kako je samq Caplan-Auerback objasnila za New York Times, seizmografi bilježe sve vibracije u tlu, čak i one najmanje, uzrokovane automobilima, kamionima, vlakovima, pa čak i vjetrom. To čine mjerenjem ubrzanja vibracija tla koje se zatim pretvara u Richterovu ljestvicu, onu koja se najčešće koristi za potrese. A maksimalno ubrzanje vibracija sa Swiftova koncerta bilo je 0,011 metara po sekundi na kvadrat, prema seizmolozima.

To je usporediv parametar, iako daleko veći, s onim što je otkriveno u samom Lumen Fieldu 2011., tijekom touchdowna u posljednjoj minuti nogometne utakmice Seattle Seahawksa. U to se vrijeme govorilo o “Beast Quakeu”, prema nadimku igrača koji je autor touchdowna, Marshawna Lyncha. Vibracije koje generiraju navijači dok navijaju seizmolozi su usporedili s potresom magnitude 2,0: da bi ih ljudi osjetili, vibracije tla moraju doseći barem prag od 2,5, često čak i 3.

Vibracije zabilježene tijekom koncerta Taylor Swift nedvojbeno su bile izuzetne, otprilike dvostruko jače nego u to vrijeme 2011., no takozvana “seizmička aktivnost” o kojoj govorimo ovih sati događa se kontinuirano, a da toga nismo svjesni. A bilo je i drugih slučajeva značajnih vibracija oko Lumen Fielda: na primjer tijekom koncerta The Weeknda prošlog ljeta, iako u manjoj mjeri od Swiftovog koncerta i dodira Seahawksa.

Nije novost ni novinarska pažnja na “seizmičke aktivnosti” izazvane masovnim događajima: prilično poznat i zapamćen slučaj je koncert U2 na u Rimu 1987. Tom su prilikom buka i vibracije bile takve da su vatrogasci primio uznemirene pozive od nekih stanovnika, koji su strahovali od potresa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here