Home Vijesti Talijanska premijerka nazvala Zelenskog: ‘Razmišljamo o pomoći Ukrajini’

Talijanska premijerka nazvala Zelenskog: ‘Razmišljamo o pomoći Ukrajini’

124
0

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u četvrtak je još jednom potvrdila “punu podršku” svoje vlade Ukrajini u pozivu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, priopćio je njezin ured. Meloni, koja je preuzela mandat u listopadu, čvrsta je pobornica Kijeva unatoč nesuglasicama po tom pitanju unutar vlastite desničarske vladajuće koalicije i podijeljenom javnom mišljenju.

“Meloni je ponovila punu podršku talijanske vlade Kijevu u političkim, vojnim, gospodarskim i humanitarnim područjima, u popravku energetske infrastrukture i radu na budućoj izgradnji Ukrajine”, rekao je njezin ured. U tvitu objavljenom ranije u utorak Zelenski je zahvalio Meloni za njezinu “solidarnost i sveobuhvatnu potporu” te je rekao da Italija razmatra da Kijev opskrbi sustavima protuzračne obrane.

U prošlotjednom obraćanju skupini zapadnih čelnika ukrajinski predsjednik zatražio je širok raspon oružja i protuzračnih sustava za suprotstavljanje ruskoj invaziji. U intervjuu za Reuters ranije ovog mjeseca talijanski ministar obrane Guido Crosetto potvrdio je da je Kijev zatražio sustave protuzračne obrane od Rima, uključujući i francusko-talijanski sustav SAMP/T.

Pod prethodnom vladom premijera Marija Draghija Italija je poslala pet paketa vojne pomoći Kijevu, a vlada Giorgie Meloni radi na mogućem šestom paketu.

Ured Giorgie Meloni u utorak je rekao da je “potvrdila svoju namjeru” da posjeti Kijev i pozvala Zelenskog da posjeti Rim, nakon što je prošli tjedan posjetio SAD na svom prvom prekomorskom putovanju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Previous articlePriznanje na ruskoj TV: ‘Rat iscrpljuje našu zemlju u svakom pogledu’
Next articleHajduk od članarina zaradio milijun eura: ‘Nemoguće, to je naš cilj’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here