Home Mozaik Talijanski mediji o Lovrenu i Brozoviću: ‘Snimka izaziva bolove u želucu’

Talijanski mediji o Lovrenu i Brozoviću: ‘Snimka izaziva bolove u želucu’

158
0

Brojni talijanski mediji pišu o hrvatskim reprezentativcima Dejanu Lovrenu i Marcelu Brozoviću, koji su snimljeni kako pjevaju Thompsonovu pjesmu i viču “za dom spremni”. Ugledni talijanski list Gazzetta dello Sport prozvao je zvijezdu Intera Brozovića zbog uzvikivanja ustaškog pokliča, koji su usporedili s nacističkim pokličem “Sieg Heil”.

SportMediaset u tekstu “Hrvatska: Brozović i Lovren kod kuće slavili uz profašističke pjesme” piše: “Pretjerano slavlje, svakako neprimjereno, sigurno za stigmatizaciju. Dejan Lovren (bivši branič Liverpoola, a sad Zenita) i Interov veznjak Marcelo Brozović izazvali su oluju.

U videu, koji je postao viralan u Hrvatskoj, dvojica igrača snimljena su u klubu kako tijekom proslave osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu uzvikuju ‘za dom spremni’, što znači ‘za domovinu spremni’.

To je krilatica koju je pratio pokret ruke, koji su tijekom Drugog svjetskog rata koristili hrvatski ustaše, a tradicionalno nalazi prostor u nacionalističkim i fašističkim krugovima u Hrvatskoj. Pogrdne riječi početak su Thompsonove pjesme, pjevača kojeg se u domovini smatra neonacistom.

Među ostalim, već tijekom završenog Svjetskog prvenstva slavlje hrvatskih igrača izazvalo je kontroverze. Nakon pobjede nad Brazilom u četvrtfinalu igrači izbornika Dalića snimljeni su kako pjevaju stihove još jedne Thompsonove pjesme, u kojoj se spominje Herceg-Bosna.

To je hrvatska državna tvorevina koja je postojala od 1991. do 1994. godine tijekom rata na Balkanu i koju je Međunarodni kazneni sud u Haagu priznao kao zločinački projekt.” Valja napomenuti da Brozović i Lovren nisu podizali ruku na način koji SportMediaset i nekolicina drugih talijanskih medija opisuju.

Calciomercato u naslovu piše kako je “Interovac Brozović pjevao neonacističke pjesme”. Podsjećaju da je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu te dodaju: “Riječ je o pjesmi Marka Perkovića Thompsona, u kojoj je krilatica ‘za dom spremni’ (koju su koristili ustaše, suradnici nacista u Drugom svjetskom ratu) i koja se izjednačava sa ‘Sieg Heil’. Događaj se navodno odvio u Zagrebu, u klubu igrača Intera.”

Il Primato Nazionale u naslovu također pogrešno piše da su Lovren i Brozović salutirali, dok u tekstu stoji kako je došlo do “još jedne oluje oko hrvatske reprezentacije”. Potom nastavljaju: “Lovren i Brozović na snimci pjevaju ‘za dom spremni’ od Marka Perkovića, kojeg se smatra ikonom nacionalističke desnice u Hrvatskoj.”

“Video objavljen na društvenim mrežama izazvao je bolove u želucu, a protiv dvojice ‘uobičajeno dobrih momaka’ traže se drakonske kazne jer su se usudili izvesti ustaški pozdrav, koji ima fašistički pečat.

Ipak, Visoki sud u Hrvatskoj krilaticu ‘za dom spremni’ u pjesmama Perkovića Thompsona proglasio je legitimnom i dopuštenom kada se govori o ratu za neovisnost Hrvatske, vođenom od 1991. do 1995. protiv srpskih snaga pod zapovjedništvom iz Beograda”, zaključuje Il Primato Nazionale.

TuttoMercatoWeb navodi kako je “Hrvatska među onima koji satima i danima slave uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Kataru” dodajući: “Nastavljaju se kontroverze oko hrvatskog tona proslave. Internetom kruži video na kojem Lovren i Brozović uzvikuju ‘za dom spremni’ uz pozdrav hrvatskih fašističkih trupa, poznatih kao ustaše, iz Drugog svjetskog rata. To je hrvatska verzija nacističkog ‘Sieg Heila’.”

Calcio Finanza ima isti tekst kao TuttoMercatoWeb, u kojem još navodi: “Uzvik se povezuje sa svijetom nogometa i ponekad ga koriste nacionalistički navijači u Hrvatskoj.

Hrvatski igrač Josip Šimunić 2013. godine četiri puta ga je uzviknuo s publikom u Zagrebu nakon pobjede Hrvatske nad Islandom u kvalifikacijama za SP 2014. FIFA ga je kaznila s deset utakmica, zbog čega nije nastupio na prvenstvu. Šimunić je rekao kako ne podržava bilo kakav oblik ‘netolerancije ili fanatizma’.”

Virgilio Notizie tekst započinje ovako: “Izbila je kontroverza oko hrvatske nogometne reprezentacije, prvenstveno oko dvojice igrača – Brozovića i Lovrena.” Podsjećaju na video koji kruži društvenim mrežama i pišu da je “mala balkanska zemlja ostvarila velik uspjeh”.

“Tijekom proslave su Brozović i Lovren snimljeni kako pjevaju ‘za dom spremni’. Taj su pozdrav tijekom Drugog svjetskog rata koristili ustaše, lokalni fašistički pokret, a povezan je sa ‘Sieg Heilom’ njemačkih nacista.

Pozdrav i danas koriste hrvatski neonacisti, toliko da je prozvan prekršajem javnog reda i mira. Izraz se nalazi i u Thompsonovoj pjesmi, kojeg se smatra neonacistom u Hrvatskoj. Još nakon pobjede nad Brazilom Hrvati su pjevali Thompsonovu pjesmu s referencama na balkanski rat i etničko čišćenje Bošnjaka.”

Talijanski footballnews24 podsjeća kako je Hrvatska golovima Gvardiola i Oršića pobijedila Maroko u utakmici za treće mjesto i tako ponovila uspjeh sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

“Brozović i Lovren izazvali su oluju tijekom proslave. Društvenim mrežama kruži video u kojem uzvikuju ‘za dom spremni’, što su tijekom Drugog svjetskog rata koristili članovi hrvatske fašističke skupine poznate kao ustaše. Uzvik je jednak ‘Sieg Heilu’ njemačkih nacista”, piše footballnews24.

Previous articleStigla prva reakcija Rusije na posjet Zelenskog SAD-u: ‘Nezamislive posljedice’
Next articleŠvicarska će EURO kvalifikacije igrati u Novom Sadu iako nije u skupini sa Srbijom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here