Home Vijesti Talijanski neofašisti pred Guvernerovom palačom protestirali protiv ‘marionetske’ talijanske Vlade

Talijanski neofašisti pred Guvernerovom palačom protestirali protiv ‘marionetske’ talijanske Vlade

946
0

Stotu obljetnicu talijanske okupacije Rijeke, grupa talijanskih neofašista odlučila je proslaviti tako da je ispred bivše Guvernerove palače razvila trobojnicu Kraljevine Italije; države u čije je ime fašist Gabriele D’Annunzio okupirao grad 1919. godine, piše Il Giornale.

U sklopu operacije #restiamofiumani (ostajemoriječani), koju je pokrenula kontroverzna i misteriozna grupacija talijanskih fašista naziva Gli Idraulici, stotu obljetnicu fašističke okupacije Rijeke odlučili su proslaviti u Hrvatskoj, prisjećajući se ‘boljih vremena’ i apelirajući na vladu da ponovno počne zastupati interes svog naroda.

– Danas, točno sto godina nakon okupacije Rijeke, željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji ne odustaju. Željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Trebamo vladu koja je spremna braniti svoje granice i interese vlastitoga naroda, umjesto da olakšava put okupatorima. Trebamo vladu koja poznaje ljepotu hrabrosti i digniteta. Upravo zato, naša je grupacija odlučila razviti talijansku trobojnicu ispred Guvernerove palače u Rijeci – objašnjava jedan od članova grupe Gli Idraulici.

– Naš cilj nije buđenje zastarjelog oblika tvrdog nacionalizma, već bismo željeli svoje sugrađane podsjetiti na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu. Željeli bismo svoje sugrađane podsjetiti na tko tko smo, odakle dolazimo i što sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nittija, kao i današnja vlada Giuseppea Contea, zastupaju interese samo financijskih skupina. Nikada nije bilo važnije prisjetiti se djela velikana poput D’Annunzija, Kellera, Marinettija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim djelima zaslužni za događaje 12. rujna 1919. godine. – dodaju, citirajući poeziju Gabrielea D’Annunzija kojom upozoravaju da su ‘spremni ustati sami protiv cijeloga svijeta’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here