Home Najnovije VIDEO: TE Plomin na ugljen ugrožava i Primorsko-goransku županiju

VIDEO: TE Plomin na ugljen ugrožava i Primorsko-goransku županiju

2055
0

Lista za Rijeku i Ladonja dogovorili su suradnju po pitanju zajedničkih aktivnosti vezanih uz planove izgradnje bloka ‘C’ u termoelektrani Plomin. Nakon što je Ladonja inicirala posebnu točku dnevnog reda u Skupštini Istarske županije, isto će napraviti i Lista za Rijeku u Skupštini Primorsko-goranske županije, najavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, član županijske skupštine iz redova Liste za Rijeku Zlatko Moranjak i predsjednik riječke Ladonje Ivan Funčić.

– Ekološki problemi ne poznaju županijske granice, a u Listi za Rijeku smatramo kako projekt Plomina 3 može imati potencijalno štetan utjecaj po zdravlje građana i dalji razvoj turizma na Kvarneru, istaknuo je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić koji ističe i podršku inicijativi Eko Kvarnera zahtjev da građani na čijem prostoru se događaju projekti ovog tipa imaju pravo o njima odlučivati. Iz tog razloga podržavamo prošlotjednu inicijativu Eko Kvarnera da se referendum po pitanju projekta Plomin 3 provede i u PGŽ.

Predsjednik riječke Ladonje rekao je kako je rezultat nedavne Ladonjine inicijative u Istri službeni stav Istarske županije koja se protivi ugljenu kao pogonskom gorivu te zagovara plin.

– Projekt Plomina je itekako od interesa i iz perspektive Rijeke i Primorsko-goranske županije, tako da smatramo da je više nego logično da Ladonjin primjer dobre prakse iz Istre upotrijebimo i u našoj županiji. Sukladno tome smo s prijateljima iz Liste za Rijeku dogovorili suradnju kako bi istu stvar pokušali napraviti i ovdje, u Rijeci, zaključuje Funčić.

– PGŽ mora napustiti pasivan odnos prema ovom problemu, kako zbog činjenice da se odluka o energentu termoelektrane tiče i naših sugrađana, tako i zbog mogućeg obeštećenja kvarnerskih općina u slučaju da za energent novog postrojenja bude odabran ugljen. Nismo protiv investicija, posebno u energetici, ali jesmo protiv projekata koji, osim što su ekološki neprihvatljivi, imaju i potencijalno tragične ekonomske posljedice, kaže županijski vijećnik Liste za Rijeku Zlatko Moranjak koji će danas zatražiti uvrštenje točke dnevnog reda u županijsku proceduru.

Na tiskovnoj konferenciji je spomenut i argument prema kojem u tijeku rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za Plomin 3 nisu navedene činjenice o emisiji ugljičnog dioksida iz Direktive EU. Termoelektrane u Hrvatskoj, koje proizvode pet milijuna tona CO2 godišnje, morat će plaćati čak 100 milijuna eura uz prosječnu cijenu tone CO2 od 20 eura. Renomirani stručnjaci upozoravaju da Plomin 3 neće moći iz svojih prihoda pokriti troškove poslovanja u razdoblju od 20 godina i da će imati gubitak od 400 do 600 milijuna eura, zaključuju u Listi za Rijeku i Ladonji. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here