Home Mozaik Temperaturni rekord u Rijeci, evo što nas čeka do kraja tjedna!

Temperaturni rekord u Rijeci, evo što nas čeka do kraja tjedna!

866
0

Iza nas je i najtopliji dan ove godine. Jučer u 15 sati DHMZ je u Rijeci izmjerio 35 stupnjeva Celzijusa. Rimeteo piše kako novi toplinski val idućih dana neće donijeti spasonosnu kišu.

Sinoptički sustavi proteklih se dana vrlo sporo pomiču, a jednako tako nastavit će i narednih sedam dana što bi značilo da nas očekuje tromo vrijeme, odnosno bez većih promjena. Naime sustavi su se postavili upravo tako da hladan zrak koji se spušta prema središnjoj Europi neće doći do našeg područja pa ćemo se stalno nalaziti pod utjecajem toplog sektora iz sjeverne Afrike, više ili manje.

Glavni krivac za nastavak vrućeg i sušnog vremena bit će novi greben koji će se odvojiti od Azorske anticiklone i premjestiti do Skandinavske anticiklone i to točno u trenutku kada hladan zrak ponovo probije do Francuske. Time će greben onemogućiti hladnom zraku prodiranje do Mediteranskog mora (Genove) i pritom će ga opet dodatno zakrenuti prema središnjoj Europi kako se i sam bude kretao u smjeru sjeveroistoka. Zbog toga neće doći do razvoja konkretne ciklone s južne strane Alpa jer će se fronta zadržati sa sjeverne strane pa će naše područje ostati pod toplim sektorom uz moguće lokalne nestabilnosti koje će ponajviše biti produkt bližeg mimoilaženja fronte s našim područjem.

Utorak do sredine dana pretežno vedar, a zatim slijedi nailazak prvo umjerene visinske naoblake, a popodne i srednje uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke. U ostatku područja šansa za izraženu kišu je mala, no moguća je kratkotrajna slaba kišica. Vjetar do sredine dana slab južnih smjerova, a zatim okretanje na zapadnjak pa sjeveroistočnjak i buru koja će krajem dana ojačati na umjerenu do jaku s lokalnim olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Tijekom dana na Kvarneru 32 – 37°C, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Srijeda do sredine dana još uz umjerenu naoblaku i mogućnost za lokalni pljusak s grmljavinom u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke, a zatim slijedi postupno razvedravanje. Već od jutra ponovno će zapuhati jugo pa bi sredinom dana puhalo umjereno, u gorju i s jakim udarima, a navečer ponovno slabljenje. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Četvrtak uglavnom pretežno vedar na čitavom području. Tijekom dana slabo do umjereno jugo, a tijekom noći slab sjeverac ili sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Petak također pretežno vedar i bez kiše, ali postepeno za stupanj dva toplije.

Previous articleDečko na majicu isprintao lik djevojke da joj dokaže da je neće prevariti na odmoru (VIDEO)
Next articleNaočale Luke Modrića izazvale podijeljene komentare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here