Home Vijesti Tko će pobijediti na američkim izborima za Predstavnički dom i Senat?

Tko će pobijediti na američkim izborima za Predstavnički dom i Senat?

182
0

Riječ je o izborima koji tradicionalno kažnjavaju stranku aktualnog predsjednika, no ove bi godine moglo biti drugačije zbog burne rasprave o pobačaju

U SAD-u će se 8. studenoga održati takozvani izbori u sredini mandata na kojima se, dvije godine nakon početka mandata predsjednika, obnavljaju sva mjesta u Predstavničkom domu i trećina mjesta u Senatu. Istog dana održat će se i tisuće lokalnih izbora: glasat će se za izbor guvernera ili guvernera u 36 država, a bit će obnovljeni i gotovo svi državni parlamenti.

Ipak, najpraćeniji izbori bit će oni za Dom i Senat. Njihov ishod uvelike će utjecati na posljednje dvije godine mandata predsjednika Joea Bidena, izabranog 2020. . U ovom trenutku anketari objašnjavaju da bi demokrati trebali zadržati većinu u Senatu, ali izgubiti većinu u Zastupničkom domu, što bi ozbiljno ograničilo Bidenov potencijal u drugoj polovici njegova mandata. No do glasovanja je još mjesec dana, a nekoliko se promatrača tvrde da konačni ishod nipošto nije gotova priča.

Povijesno gledano, izbori u sredini mandata obično su nagrađivali oporbenu stranku sadašnjeg predsjednika, da bi predsjedniku dali metaforički “šamar”, rekla je Laura Smith, istraživačica sa Sveučilišta Oxford koja istražuje američku politiku. Biden je trenutačno prilično nepopularan za predsjednika na sredini mandata – stopa popularnosti mu je nešto iznad 40 posto – ali demokrati se još uvijek nadaju da će dobro proći iskorištavanjem nedavne odluke Vrhovnog suda da ukine zakon o pobačaju. Kao drugi razlog za nadu demokrata navodi se ekstremizam protivnika i nedostatak kvalitetnih kandidata među republikancima.

“Ovo su najčudniji izbori u sredini mandata koje sam ikada vidio,” tvrdi Guy Cecil, istaknuti demokratski strateg u izjavi za New York Times, “s jedne strane imamo uobičajenu praksu u prošlosti, a s druge strane ima pokazatelja koji kažu da će izbori biti uravnoteženi”.

Prema statističkom modelu koji je razvila web stranica FiveThirtyEight na temelju dostupnih anketa, republikanci imaju 34 posto šanse osvojiti većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu, što bi se smatralo jasnom pobjedom. Paradoksalno, vjerojatnost da se to dogodi demokratima nešto je manja: procjenjuje se na 28 posto.

Međutim, demokrati polaze iz nepovoljnog položaja. U raznim dijelovima Sjedinjenih Država republikanci su iskoristili potrebu za redizajniranjem izbornih jedinica, što se mora učiniti svakih deset godina, kako bi ih smanjili pojedina izborna mjesta i izborne jedinice u svoju korist praksom poznatom kao gerrymandering. Osim toga, u nedavnoj anketi 85 posto birača objasnilo je da će trend gospodarstva biti jedan od najvažnijih čimbenika ili će biti vrlo važan faktor koji će utjecati na njihov glas: to nije ohrabrujuća najava u razdoblju globalne gospodarske krize, u kojoj troškovi života u Sjedinjenim Državama dosežu najvišu točku u posljednjih četrdeset godina.

Pritom, međutim, demokrati mogu iskoristiti činjenicu da u istoj anketi, koju su sredinom rujna proveli Washington Post i ABC News, prekid trudnoće smatra vrlo važnim ili vrlo važnim 62 posto ispitanica. . “U biti, demokrati i posebno žene koje za njih glasaju osjećaju da je pravo na pobačaj bilo zagarantirano pravo zadnjih pedeset godina, no nakon odluke Vrhovnog suda moglo bi doći do promijene državnih zakona”, objasnila je Lara Brown za Financial Times., predsjednica neovisnog think tanka sa sjedištem u Washingtonu. “A mnoge žene žive u državama u kojima danas više nemaju to pravo.”.

Drugim riječima, mnogi birači nisu (još) odlučili hoće li izaći na izbore i hoće li glasati za demokrate kako bi kaznili republikance za neizravno izazivanje odluke Vrhovnog suda o pobačaju.

Demokrati imaju i još jednu prednost: od 35 mjesta u Senatu koja će trebati obnoviti, 21 kontroliraju republikanci, od čega nekoliko u državama “vise” u ravnoteži između dvije vodeće stranke: prije svega Wisconsin, Pennsylvania i Sjeverna Karolina. Demokrati kontroliraju 14 mjesta, od kojih su ugrožene Georgia i Arizona (u kojima bi, međutim, u ovom trenutku, prema anketama, demokrati bili u vrlo blagoj prednosti). Čak i najmanja varijacija mogla bi imati velike posljedice: danas republikanci i demokrati kontroliraju svaki po 50 mjesta u Senatu, ali demokrati imaju većinu jer u slučaju izjednačenog rezultata, potpredsjednica Kamala Harris također može glasovati.

U nekim su državama šanse republikanaca znatno su smanjene zbog ne baš učinkovitih kandidata. Čak je i vrlo utjecajni republikanski senator Mitch McConnell, vođa kluba zastupnika u Senatu, u kolovozu je govorio o općem problemu “kvalitete kandidata”. U Georgiji, primjerice, gdje je 2020. godine Biden dobio samo 16.000 glasova više od Donalda Trumpa, republikanci su nominirali bivšeg nogometaša s vrlo konzervativnim pozicijama. U predizbornoj kampanji, pak, otkriveno je da je bivšu partnericu tijekom veze dva puta zamolio da pobaci kako bi prekinula neočekivanu trudnoću.

S druge strane, u Pennsylvaniji republikanski kandidat je Mehmet Oz, vrlo popularan televizijski liječnik turskog podrijetla blizak Trumpu, ali slabo voljen u stranačkoj bazi, u državi u kojoj je 2020. Biden smijenio Trumpa za samo 81 tisuću glasova. Općenito, dakle, na ovim izborima stranka je izabrala mnogo radikalnih kandidata, koji možda neće dobro funkcionirati u razdoblju u kojem prije svega govorimo o konkretnim temama poput gospodarstva i prekida trudnoće: Washington Post je na primjer izračunao da 291 republikanski kandidat na državnoj ili saveznoj razini nije priznaje rezultat predsjedničkih izbora 2020. kao legitiman rezultat, te podupiru teoriju zavjere da je Donald Trump izgubio zbog “izborne prijevare”

Najizgledniji ishod u ovom trenutku ostaje polovična pobjeda obje strane. Prema FiveThirtyEightu, demokrati imaju 65 posto šanse da zadrže većinu u Senatu, dok republikanci imaju 71 posto šanse da preuzmu kontrolu u PRedstavničkom domu. Ako ovako završi, za Bidena bi i dalje bio veliki problem pokrenuti ambiciozne reforme u posljednje dvije godine svog mandata..

Previous articleNovi detalji: Beskućnica u Parizu curicu natjerala da se otušira, silovala ju i ubila
Next articleHajduk saznao suparnika u osmini finala Kupa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here