Home Vijesti Tko je nova talijanska premijerka? ‘Žena, majka, kršćanka’ (VIDEO)

Tko je nova talijanska premijerka? ‘Žena, majka, kršćanka’ (VIDEO)

238
0

“Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka”, rekla je pobjednica upravo održanih talijanskih izbora na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remiksirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti iako je se nije potpuno odrekla.

Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. Ipak, kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je “Mussolini bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju”.

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio “pogreške”, kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Njezina stranka preuzela je ime iz prvog stiha talijanske himne, a njezin logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama talijanske zastave. Odbila je pozive da promijeni logo, inzistirajući da plamen “nema nikakve veze s fašizmom”.

“Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti, ima već više desetljeća”, rekla je u videoobraćanju stranim dopisnicima prošli mjesec. Inzistira da u njezinoj stranci “nema prostora za nostalgiju”.

Meloni ima kćer, rođenu 2006., s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.

Previous articleBrozović zbog ozljede izašao u 16. minuti. Je li upitan za Katar?
Next articleObjavljene izlazne ankete izbora u Italiji: vodi desna koalicija, Giorgia Meloni buduća premijerka Italije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here