Vijesti

Tko s kim, a tko protiv koga do Korza 16?

Tko s kim, a tko protiv koga do Korza 16?

Svi taktiziraju uoči lokalnih izbora u Rijeci

Iako je do lokalnih izbora ostalo nešto manje od 4 mjeseca, još nije poznato u kojim će kombinacijama na njima nastupiti glavni akteri u gradu Rijeci. Trenutno su kandidature za gradonačelnike istaknuli tek aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel i nezavisni Hrvoje Burić dok svi ostali pretendenti za fotelju na Korzu 16 i dalje taktiziraju u iščekivanju razvoja događaja i odluka konkurencije. Specifičnost riječkih izbora je u tome da 25-30 posto glasova desnice ne igraju nikakvu ulogu u sastavljanju gradske vlasti i u pravilu dobivaju tek folklornu ulogu kroz sudjelovanje u radu Gradskog vijeća. Slično je i s desetak posto protestnih glasova na koje u ovom ciklusu računa Živi zid, na predstojećim izborima možda pojačan Akcijom mladih.

O konačnom ishodu izbora ključno će biti kako će se posložiti političke opcije lijevog centra i centra unutar kojih trenutno razgovaraju svi sa svima, službeno i neslužbeno. Donosimo nekoliko mogućih kombinacija:

1. SDP-HSU + PGS-RI-IDS vs HNS-AM

Iz aktualne SDP-ove vladajuće koalicije ispada HNS, a sa SDP-om predizborni dogovor postiže regionalni blok. Ova kombinacija garantira dosadne izbore, siguran reizbor Obersnela i većinu u Gradskom vijeću uz značajno sudjelovanje regionalnih stranaka u budućoj gradskoj vlasti kroz pozicije predsjednika Gradskog vijeća i zamjenika gradonačelnika. Ovo je i jedina predizborna koalicija oko koje se trenutno vode službeni razgovori. HNS bi na izbore u tom slučaju vjerojatno izašao u kombinaciji s Akcijom mladih ali bez realnih izgleda da zakomplicira situaciju. Osim ako ne pronađu uvjerljivog kandidata za gradonačelnika kojeg trenutno nemaju.

2. SDP-HSU + HNS vs RI-PGS-IDS

U ovoj kombinaciji se ništa ne bi promijenilo u podnosu na prošle izbore osim što bi regionalne stranke nastupile objedinjeno što im prema zadnjim anketama jamči preko 15 posto glasova. I u ovoj kombinaciji reizbor aktualnog gradonačelnika je gotovo zagarantiran ali bi SDP-ova koalicija sigurno ostala bez većine u Gradskom vijeću pa bi s regionalcima morali pregovarati postizborno. Podsjetimo, na izborima pred četiri godine od gubitka većine dijelilo ih je tek 200-injak glasova, a u međuvremenu su im akcije nešto pale.

3. SDP-HSU + PGS vs RI-HNS-IDS-AM

U ovoj varijanti regionalni blok se dijeli na dva dijela, PGS ide sa SDP-om, a Lista za Rijeku izlazi samostalno ili formira blok s HNS-om. I ovdje je Obersnelov reizbor relativno siguran osim u slučaju da se u posljednji čas pojavi uvjerljivi protukandidat. Međutim, SDP-ova koalicija bi vjerojatno ostala bez većine u Gradskom vijeću pa bi s blokom RI-HNS-AM morala pregovarati postizborno.

4. SDP-HSU vs HNS + RI-PGS-IDS

Prema ovom modelu dolazi do najvećih komplikacija po Obersnela i SDP-ovu koaliciju. Prema posljednjim anketama, rejting SDP-ove koalicije je izjednačen sa zbrojem rejtinga regionalne koalicije i HNS-a pa bi u Gradskom vijeću bili podjednaki. Dogovore li se regionalci i HNS oko zajedničkog protukandidata, Obersnelov reizbor bi bio ozbiljno doveden u pitanje. Ipak, za realizaciju ove kombinacije su mali izgledi. Prvenstveno zbog činjenice povijesno loših odnosa između HNS-a i PGS-a ali i odustanka od kandidature Pere Lučina koji je mogao biti integrativni faktor u ovoj potencijalnoj suradnji.

5. SDP-HSU + HNS + RI-PGS-IDS

Izbori se unaprijed rješavaju stvaranjem megakoalicije u kojoj se postojećoj ekipi oko SDP-a pridružuje regionalni blok. Ova kombinacija garantira najdosadnije izbore i više nego uvjerljivu većinu u Gradskom vijeću. Ipak, nije pretjerano vjerojatna jer je u igri previše faktora da bi se mogli zadovoljiti svi apetiti.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.