Home Vijesti Tko s kim, a tko protiv koga do Korza 16?

Tko s kim, a tko protiv koga do Korza 16?

59
0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svi taktiziraju uoči lokalnih izbora u Rijeci
Iako je do lokalnih izbora ostalo nešto manje od 4 mjeseca, još nije poznato u kojim će kombinacijama na njima nastupiti glavni akteri u gradu Rijeci. Trenutno su kandidature za gradonačelnike istaknuli tek aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel i nezavisni Hrvoje Burić dok svi ostali pretendenti za fotelju na Korzu 16 i dalje taktiziraju u iščekivanju razvoja događaja i odluka konkurencije. Specifičnost riječkih izbora je u tome da 25-30 posto glasova desnice ne igraju nikakvu ulogu u sastavljanju gradske vlasti i u pravilu dobivaju tek folklornu ulogu kroz sudjelovanje u radu Gradskog vijeća. Slično je i s desetak posto protestnih glasova na koje u ovom ciklusu računa Živi zid, na predstojećim izborima možda pojačan Akcijom mladih.

O konačnom ishodu izbora ključno će biti kako će se posložiti političke opcije lijevog centra i centra unutar kojih trenutno razgovaraju svi sa svima, službeno i neslužbeno. Donosimo nekoliko mogućih kombinacija:

1. SDP-HSU + PGS-RI-IDS vs HNS-AM

Iz aktualne SDP-ove vladajuće koalicije ispada HNS, a sa SDP-om predizborni dogovor postiže regionalni blok. Ova kombinacija garantira dosadne izbore, siguran reizbor Obersnela i većinu u Gradskom vijeću uz značajno sudjelovanje regionalnih stranaka u budućoj gradskoj vlasti kroz pozicije predsjednika Gradskog vijeća i zamjenika gradonačelnika. Ovo je i jedina predizborna koalicija oko koje se trenutno vode službeni razgovori. HNS bi na izbore u tom slučaju vjerojatno izašao u kombinaciji s Akcijom mladih ali bez realnih izgleda da zakomplicira situaciju. Osim ako ne pronađu uvjerljivog kandidata za gradonačelnika kojeg trenutno nemaju.

2. SDP-HSU + HNS vs RI-PGS-IDS

U ovoj kombinaciji se ništa ne bi promijenilo u podnosu na prošle izbore osim što bi regionalne stranke nastupile objedinjeno što im prema zadnjim anketama jamči preko 15 posto glasova. I u ovoj kombinaciji reizbor aktualnog gradonačelnika je gotovo zagarantiran ali bi SDP-ova koalicija sigurno ostala bez većine u Gradskom vijeću pa bi s regionalcima morali pregovarati postizborno. Podsjetimo, na izborima pred četiri godine od gubitka većine dijelilo ih je tek 200-injak glasova, a u međuvremenu su im akcije nešto pale.

3. SDP-HSU + PGS vs RI-HNS-IDS-AM

U ovoj varijanti regionalni blok se dijeli na dva dijela, PGS ide sa SDP-om, a Lista za Rijeku izlazi samostalno ili formira blok s HNS-om. I ovdje je Obersnelov reizbor relativno siguran osim u slučaju da se u posljednji čas pojavi uvjerljivi protukandidat. Međutim, SDP-ova koalicija bi vjerojatno ostala bez većine u Gradskom vijeću pa bi s blokom RI-HNS-AM morala pregovarati postizborno.

4. SDP-HSU vs HNS + RI-PGS-IDS

Prema ovom modelu dolazi do najvećih komplikacija po Obersnela i SDP-ovu koaliciju. Prema posljednjim anketama, rejting SDP-ove koalicije je izjednačen sa zbrojem rejtinga regionalne koalicije i HNS-a pa bi u Gradskom vijeću bili podjednaki. Dogovore li se regionalci i HNS oko zajedničkog protukandidata, Obersnelov reizbor bi bio ozbiljno doveden u pitanje. Ipak, za realizaciju ove kombinacije su mali izgledi. Prvenstveno zbog činjenice povijesno loših odnosa između HNS-a i PGS-a ali i odustanka od kandidature Pere Lučina koji je mogao biti integrativni faktor u ovoj potencijalnoj suradnji.

5. SDP-HSU + HNS + RI-PGS-IDS

Izbori se unaprijed rješavaju stvaranjem megakoalicije u kojoj se postojećoj ekipi oko SDP-a pridružuje regionalni blok. Ova kombinacija garantira najdosadnije izbore i više nego uvjerljivu većinu u Gradskom vijeću. Ipak, nije pretjerano vjerojatna jer je u igri previše faktora da bi se mogli zadovoljiti svi apetiti.

Previous articleRiječke studentice dentalne medicine u velikoj humanitarnoj misiji
Next articlePRESSING: Kolinda donosi štetu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here