Home Vijesti Tremul i Radin o ‘antifašističkom’ performansu osnovnih škola: U Rijeci iza 45′...

Tremul i Radin o ‘antifašističkom’ performansu osnovnih škola: U Rijeci iza 45′ nije bilo 70 godina demokracije nego 50 godina diktature!

1391
2
radintremul
Maurizio Tremul i Furio Radin

Nakon performansa riječkih osnovnih škola u gradskoj vijećnici povodom 70. obljetnice oslobođenja grada očekivano su uslijedile reakcije čelnika talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji. Podsjetimo, kontroverzu je izazvao nastup osnovnoškolaca OŠ Fran Franković o kojem smo pisali na našem portalu kada je kao simbol fašizma korištena aktualna talijanska zastava koja je onda bačena na pod. Sve se događalo pred učenicima OŠ San Nicolo na talijanskom jeziku i riječkim gradonačelnikom kojem međutim ništa nije bilo sporno te nije reagirao.

– Povijest se ponavlja, učitelji talijanskih škola kad trebaju govoriti o povijesnim događajima, pokušavaju promovirati vrijednosti koje spajaju, a u prošlom stoljecu to su bile vrijednosti internacionalizma. Učitelji hrvatskih skola, često pokušavaju gledati na povijesne događaje kroz prizmu domoljublja, padajući u klopku nacionalizma. I to se događa u cijelom društvu, ne samo u školama. Svjedoci smo toga da se govori o “povratku” ovih prostora matičnim drzavama (Sloveniji i Hrvatskoj), mada se onda postavlja pitanje kada su ovi prostori prije 1945. bili pod upravom jedne samostalne hrvatske ili slovenske države?, pita se u dnevniku na talijanskom jeziku La voce del popolo zastupnik Talijana u Saboru Furio Radin.
– Na našim prostorima je nemoguće jednodimenzionalno viđenje povijesti. Kad pokušavamo dobiti takvo viđenje, ulazimo u revizionizam. Nacionalizmi nas ne predstavljaju, ne objašnjavaju sto se zaista dogodilo. Kako bismo objasnili povijest, moramo objašnjavati i interpretirati sudbinu ljudskih života, obitelji, koje su često bile podijeljenje ideologijama. Zbog tih razloga, i mnogih drugih, učitelji koji su osmislili cijelu scenu i dozvolili pokazanje nepoštovanja prema sadasnjoj Republici Italiji, u sustini su neznalice. Neznalice su zato sto učenicima, koji su po samoj sustini senzibilni, daju da vrijeđaju zastavu jedne nacije s kojom Hrvatska ima zajedničku europsku sudbinu, ma koliko god krhka bila, zaključuje Radin.

Maurizio Tremul: Povijest ne treba biti korištena kao instrument za poticanje mržnje

Slično misli i Maurizio Tremul, predsjedniku skupstine Talijanske unije.
– Učitelji Osnovne škole Fran Franković koji su svojim učenicima dali zadatak prikazati to dramatično povijesno razdoblje, prikazujući pritom povijesne netočnosti – a vrijeđanje zastave sadasnje Republike Italije je samo jedna od njih, trebali bi na vlastiti račun proći tečaj o multikulturalnosti naših prostora. Nitko ne želi negirati nasilje i nepravde koje je fašisticki režim počinio, ali povijest ne smije biti korištena kao instrument za poticanje mržnje prema državi, u ovom slučaju Republike Italije, koja je od samih početaka bila jedna od najvećih prijatelja Republike Hrvatske, posebice u njenim teškim ratnim trenucima. Nakon protjerivanja nacističke vojske, u Rijeci nije zavladalo 70 godina demokracije nego gotovo pet desetljeća diktature koja je uzrokovala i do masovnog egzodusa Talijana s ovih prostora. Sve je bilo praceno nasiljem i drugim nepravdama koje su riječki i istarski Talijani dozivjeli u jugoslavenskom režimu, ističe Tremul.
– Kada govorimo o povijesti, onda je treba sagledavati cjelovito i uvijek objektivno! Polovičnim prikazivanjem povijesti samo potičemo nacionjalizam ukidajući svaku mogućnost interkulturalnog dijaloga i suživota te europskih vrijednosti kojim težimo svakodnevno. Sve to dokazuje ono što već godinama tvrdimo, a to je da bi obrazovne programe za predmete povijesti i zemljopisa trebalo pregledati i očistiti od ideoloskog pranja mozgova, zaključio je Tremul za La voce del popolo.

2 COMMENTS

  1. Ecco finalmente un’ interpretazione veritiera dei fatti!
    Napokon jedna istinita interpretacija činjenica !

  2. 3.MAJ (iliti SVIBANJ) bi ubuduće trebalo proglasiti i/ili slaviti ne samo kao DAN OSLOBOĐENJA RIJEKE (obično se misli “od nacifašizma”) nego i kao DAN OSLOBOĐENJA GRADA OD NJEGOVOG AUTOHTONOG (do tada) STANOVNIŠTVA !!! Taj prijedlog trebao bi prema izvršnoj vlasti Grada Rijeke službeno predati netko od gradskih vijećnika – primjerice : zašto ne netko iz LISTE ZA RIJEKU? Povijesna je činjenica da je u periodu od 1945. pa sve do 1954. godine Rijeku napustilo gotovo 2/3 njenog dotadašnjeg življa. A nisu svi od njih ček bili ni Talijani 8ili se tako deklarirali). Na ovom području doista je izvršeno etničko čišćenje i to prema unaprijed planiranom scenariju vrhovnih predstavnika tzv. “osloboditelja”. Dokaz za to je i činjenica da su tijekom jedne noći 1953. godine nasilno uklonjeni svi natpisi na talijanskom jeziku na ja vnim ustanovama u gradu Rijeci. Do te godine, naime svi dokumenti i službeni spisi i svi natpisi na javnim ustanovama u Rijeci bili su dvojezični. I sve to unatoč politički-službenom proklamiranom “Bratstvu i jedinstvu između talijanskog i hrvatskog naroda”. Ma che fratelanza?
    I zato : ŽIVJELA SLOBODNA DRŽAVA RIJEKA !!!
    FIUME FREI STADT ueber alles!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here