Home Biznis Trgovinski deficit porastao 17 posto

Trgovinski deficit porastao 17 posto

997
0

U razdoblju od siječnja do kraja listopada ove godine nastavljen je trend bržeg rasta robnog uvoza u Hrvatsku od izvoza roba, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom, kao i na kraju rujna, iznosila je niskih 45,2 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Ukupni hrvatski robni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine, iskazan u kunama, iznosio je 58 milijardi kuna te je prema istom razdoblju lani povećan za 5,7 posto. Ukupni je uvoz roba istodobno porastao za 11,7 posto, na 128,5 milijardi kuna. Tako je vanjskotrgovinski deficit do kraja listopada premašio iznos od 70,5 milijardi kuna te je prema prvih deset mjeseci prošle godine povećan za gotovo 17 posto.

Izražen u eurima, hrvatski je izvoz iz prvih deset mjeseci ove godine iznosio 8,02 milijarde eura, a uvoz 17,7 milijardi eura, pa je deficit bio na razini većoj od 9,75 milijardi eura. Prema istom prošlogodišnjem razdoblju hrvatski je izvoz, kada se iskaže u eurima, porastao za 7,8 posto, a uvoz za 13,4 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit veći za 18,5 posto. Podaci o robnoj razmjeni iskazani u američkim dolarima pokazuju da je izvoz,