Home Sport Tri nova jedrenja petog dana ORC otvorenog prvenstva Hrvatske u Cresu

Tri nova jedrenja petog dana ORC otvorenog prvenstva Hrvatske u Cresu

512
0

Učili su nas u školi da maestral na Jadranu puše s mora na kopno. Formula jednostavna. Zagrijavanjem zrak se iznad kopna diže i prazninu popunjava zrak s mora. Tako je to na gotovo cijelom Jadranu osim u kanalu između Cresa i istarskog poluotoka, u Velim vratima i dijelu Riječkog zaljeva, gdje zbog konfiguracije kopna puše kanalom iz smjera jug. Stoga svi oni koji su pogledom na kompas, a vjetar je juče puhao iz južnog kvadranta (180 stupnjeva), pomislili da puše jugo, bili su u krivu.

Na moru četiri starta i tri jedrenja po maestralu – jedno jedrenja je prekinuto, pa ponovno jedreno po novom vjetru jer je maestral sa suncem iz početnog smjera od 180 završio u smjeru 250.

Slovaci ne samo što dobro igraju nogomet nego i bez obzira što nemaju mora, na našem su Jadranu doma, dobro i jedre. U današnjem prvom jedrenju u skupini „A“ pobijedio je „Quebramar“ Petera Mosny-ja, u drugom najbolja u skupini B bila je jedrilica „Sixtynine“ Richarda Schultza.

Pobijedio je i „Gringo 2“ u trećem jedrenju skupine „A“. Darovao je „Cipe“ (Robert Sandalić) pobjedu jedinoj ženi na brodu, Zrinki Grancarić. Zrinka danas rođendan. Nije važno koji. Mnoge će joj zavidjeti. Provesti rođendan na jedrenju u Cresu i za dar dobiti pobjedu – neprocjenjivo.
Na Saloni su stvarno jaki. Svi za jednog – jedan za sve. Znaju biti vrlo bučni kod odluke o prekidu, ali i jedriti. Iako kombinacija nije primjerena sportu sa današnja dva četvrta i jednim trećim mjestom preuzela je jedrilica „All 4 one“ s kormilarom Karlom Kuretom vodstvo u ukupnom redoslije u skupini „A“.

U skupini „B“ nakon sedam jedrenja jednak broj bodova imaju prvi „Escandalo“ i druga „Sagola GS“. Samo dva boda zaostaje češka jedrilica „Three Sisters“.

Sutra su još dva jedrenja. Bit će zanimljivo i neizvjesno. U skupini „A“ jedrilice „Reve de vie 2“ i „Teuta“ na drugom i trećem mjestu imaju isti broj bodova. „Quebramar“ na četvrtom zaostaje tri boda. Kombinacija mnogo. Prognoze su nezahvalne. Odgovori su na regatnom području ispred Cresa na kojem će se vjerujemo na najbolji način zaključiti ORC Otvoreno prvenstvo Hrvatske.

Pokrovitelji ORC Otvorenog prvenstva Hrvatske su: Primorsko-goranska županija, Grad Cres, Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Cresa i Lučka uprava Cres. Dnevna izvješća uz rezultate, fotografije i bilten regate dostupni si na web stranicama Riječkog jedriličarskog kluba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here