Home Kolumne U Gradu Rijeci ne caruje intuitivni um: ‘Prodaj gradsko zemljište da bi...

U Gradu Rijeci ne caruje intuitivni um: ‘Prodaj gradsko zemljište da bi izgradio garažu!!!’

243
0
Piše: Boris Bradarić, Foto: LPR

Postoje subjektivni i objektivni razlozi zašto netko ne uspije na poslovnom planu. Sigurno da treba imati i malu dozu sreće, koja se može opisati kao biti na pravom mjestu, u pravo vrijeme i sa pravim ljudima da bi se uspjelo. Kada govorimo o pravom mjestu opet samo jedan mali dio ima veze sa srećom dok drugi, veći dio ima veze s intuicijom. Ako ćete pratiti gomilu, većinu, onda ćete uvijek biti na mjestima koja su već zauzeta od nekoga i po defaultu nemate ama baš nikakve šanse za uspjeh, a tako je i s pravim timingom i pravim ljudima.

Izreka “Kasno Janko na Kosovo stiže” odnosi se na drugu kosovsku bitku koja se dogodila 1448. Godine, a Janko koji se u njoj pominje je Sibinjanin Janko ili po mađarski Janoš Hunjadi. Sama druga kosovska bitka 1448. Godine dogodila se zbog Hunjadijeve procjene da je pogodan trenutak da se Osmanlijama zada udarac na Kosovu i da ih se tako potjera sa Balkana. S tim ciljem se uputio na Kosovo da bi se spojio sa Skenderbegovim snagama, poslije čega je planiran zajednički pohod protiv Murata II. Izbor Kosova je bio pogrešan, a turski sultan ih je preduhitrio i razbio mađarske snage prije nego što su se uspjele spojiti sa svojim saveznicima. Znači krivo mjesto i krivo vrijeme. Kada smo kod pravih ljudi, onda se to odnosi na srpskog despota Đurađ Brankovića, koji nije sudjelovao u ovom pohodu. On je, kao i 1444. godine (Bitka za Varnu), procijenio da je Osmansko carstvo prejako i da se ne treba zaletiti. Kod njega nije prevladavala intuicija nego zdrav razum pa su tako srpski despoti bili najodaniji otomanski saveznici/sluge sljedećih 500 godina.

Albert Einstein kaže: “Intuitivni um je sveti dar, a racionalni um – vjerni sluga. Stvorili smo društvo koje poštuje slugu, a zaboravlja dar. Prodajom 15.000 m2 najkvalitetnijeg gradskog zemljišta postali smo sluge ljudima koji nemaju nikakav ‘sveti dar’, inovativni um. Barem da su ponudili investitoru pravo građenja kako bi zemljište ipak ostalo u gradskom vlasništvu. Tako bi onda neke druge generacije ljudi, u budućnosti, s inovativnim umom, znale funkcionalno i profitabilno upravljati gradskim prostorom.

Novac od prodaje zemljišta opet ide u beton i to u izgradnju gradske garaže na Podpinjolu kojom će upravljati Rijeka Plus. Najavljuje se izgradnja novog riječkog gradskog središta na Rujevici, a dobro znamo kako je završilo s projektom Waterfronta, i takozvanim urbanim developerima koji su posjetili naš grad. Jedan od njih je upravo zaglavio u Teslinom gnijezdu negdje u Lici. I sad ću opet ponovit ono o čemu sam već pisao kada su najavili Waterfront i slične budalaštine.

Ovakvi projekti su interesantni u sredinama gdje prosječan stanovnik u realnoj privredi zaradi 40.000€ brutto na godinu, a udio više srednje klase koja zarađuje daleko više od toga je između 20-30 %. U Rijeci danas nemate stručnih ljudi da bi uopće mogli sklapati tuđe proizvode visoke dodatne vrijednosti, a kamoli da bi ih sami mogli projektirati i proizvesti za tržište.

U gradskim službama i SDP, koji vedri i oblači već desetljećima, ne caruje intuitivni um. Stvorili su društvo koje poštuje slugu, a zaboravlja dar.

Previous articleBivši Putinov savjetnik koji je kritizirao rat u Ukrajini hospitaliziran u nerazjašnjenim okolnostima
Next articleIranski Hulk konačno debitirao u borbi. Pogledajte kakve je batine dobio od Gorile (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here