Home Vijesti U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, stiže cjepivo

U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, stiže cjepivo

235
0

U Hrvatskoj je za sada potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja, a riječ je o muškim pacijentima u dobi između 30 i 50 godina, potvrdila je epidemiologinja Goranka Petrović koja očekuje da će u idućim tjednima stići prve doze cjepiva protiv te virusne bolesti.

Za sada se zna da su dvojica zaražena u inozemstvu, a za ostale se još prikupljaju podaci.

Europska je komisija poduzela zajedničku nabavu cjepiva, a nekolicina je zemalja, poput Njemačke i Španjolske već primilo prve doze cjepiva protiv majmunskih boginje, koje su ove godine zabilježene u brojnim zemljama diljem europskog kontinenta.

– U narednim tjednima očekuje se da cjepivo stigne i u Hrvatsku, izjavila je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u Goranka Petrović.

Majmunske boginje nisu klasična spolno prenosiva bolest, napomenula je Petrović. Još mnogo toga valja istražiti kada je riječ o ovoj bolesti, no poznato je to da se mogu prenijeti bliskim fizičkim kontaktom.

– U Hrvatskoj planiramo cijepiti one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, unutar 4 do 14 dana od izloženosti zarazi, rekla je epidemiologinja HZJZ-a.

Simptomi spomenute bolesti uključuje glavobolju, povišenu temperaturu, bolove u mišićima, otok limfnih čvorova i osip koji se javlja nekoliko dana. Bolest se liječi simptomatski, uz primjenu mnogo tekućine, a vrlo je mali broj hospitaliziranih osoba, poručila je Petrović.

Inače, Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla izdati maksimalno upozorenje.

WHO je u subotu objavio da je za više od 50 zemalja svijeta proglasio epidemiju majmunskih boginja izvanrednom situacijom od međunarodnog značaja.

Previous articleDečkov otac je ne pušta na miru: ‘Priča kako se seksamo i ispuštamo zvukove, pljusnuo me i po stražnjici’
Next articleHrvatska bez važnog igrača na EP-u u vaterpolu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here