Home Biznis U Italiji prestaje proizvodnja kontroverznih vina posvećenih zloglasnim diktatorima

U Italiji prestaje proizvodnja kontroverznih vina posvećenih zloglasnim diktatorima

344
0

Vinarija Vini Lunardelli, koja od 1995. godine proizvodi osporavanu “povijesnu” liniju proizvoda koja uglavnom prikazuju etikete sa slikama Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija, najavila je da će prestati plasirati na tržište cijelu liniju počevši od 2023. godine, u kontekstu promjene imena i novog brendiranja. Andrea Lunardelli, koji ima 57 godina i naslijedit će upravljanje tvrtkom od svog oca, rekao je da je ovu odluku donio jer je umoran od kontroverzi.

Od 1995. Vini Lunardelli, sa sjedištem u Pasian di Prato, u pokrajini Udine, proizvodi seriju od preko stotinu boca sa, prema web stranici, “slikama povijesnih likova kako bi se fina boca vina pretvorila u kolekcionarsku ili predodređen za uljepšavanje postavljenog stola ili večeri s prijateljima ». Prilagodljive oznake u 37 slučajeva odnose se na Hitlera i nacističke likove, u 27 na Mussolinija i slike dvadesetih godina prošlog stoljeća. Prema istom priznanju proizvođača, Hitlerovi su proizvodi najtraženiji i najprodavaniji, posebice u Njemačkoj i Austriji.

Linija vina posljednjih je godina u više navrata bila tema izvještaja u talijanskom i inozemnom tisku (posljednji je u Timesu), nakon čega su uslijedili pozivi na bojkot (također od strane Židovskog foruma za demokraciju i protiv antisemitizma) i tri tužbe koje je dobio proizvođač: vina, prvotno povučena, ponovno su na tržištu. Najavljeni prestanak proizvodnje neće utjecati na liniju “Amaro e grappa del Duce” jer se proizvode u suradnji s drugom tvrtkom. Postoji barem još jedna vinarija, “I Vini Nostalgici” Fabija Bogoa, sa sjedištem u pokrajini Belluno, koja prodaje sličnu liniju.

Previous articleBivši američki general: Ukrajina bi do kraja godine mogla vratiti okupirana područja
Next articleU Americi preminuo poznati Putinov kritičar, sumnja se na samoubojstvo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here