Home Biznis U Mumbaiu konfuzno stanje nakon terorističkog napada

U Mumbaiu konfuzno stanje nakon terorističkog napada

328
0

Prema posljednjim podacima, 101 osoba je poginula, a 287 ranjeno je u seriji koordiniranih napada diljem indijskog grada Mumbaija. Naoružani napadači još drže mnogo talaca, a grad je blokiran vojskom i policijom. Napadnuto je najmanje 10 lokacija, uključujući i dva luksuzna hotela, Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste. Militanti drže desetke talaca u hotelu Taj Mahal, koji se nalazi u srcu turističke četvrti Colaba, te Oberoi Trident u financijskoj četvrti Nariman Point, izvijestila je indijska televizija NDTV.

Indijska televizija javila je i da je u napadima ubijen Hemant Karkare, zapovjednik antiterorističke jedinice policije u Mumbaiu.

Odgovornost za napad preuzela je nepoznata islamistička skupina Dekanski mudžahedini tražeći osobađanje mudžahedina iz indijskih zatvora. Stručnjaci za borbu protiv terorizma su ocijenili kako napad nosi sva obilježja Al’Qaide.

Američki stručnjaci za terorizam ocijenili su u izjavama za televizijske postaje da su vjerojatno povezani s Al’Qaidom i terorističkim skupinama iz Kašmira, pokrajine s muslimanskom većinom zbog koje se spore Pakistan i Indija.

Zgrade hotela u kojima napadači drže taoce okružuje vojska, kao i jednu uredsku zgradu, gdje su također taoci. Mediji izvješćuju da su u hotelima u tijeku akcije komandosa za  oslobađanje talaca.

Požar koji je tijekom noći buknuo u hotelu Taj Mahal lokaliziran je, a vatrogasci su i dalje ispred hotela. Policija je objavila da je su četiri terorista ubijena, a devetero ih je uhićeno.

Sa svitanjem u Mumbaiju, stanje je i dalje konfuzno, uz izvješća o pucnjavi i eksplozijama na sedam do 16 lokacija. Glavni željeznički kolodvor u gradu, bolnica, restoran i dva hotela, neke su od napadnutih lokacija.

Američki State Department objavio je kako za sada nema podataka o mogućim američkim žrtvama napada, no otvorio je posebnu telefonsku liniju za pozive rođaka i prijatelja Amerikanaca, koji bi se mogli nalaziti u opasnosti u Mumbaiju.

Mumbai je New York Indije i ovo je jasan napad na zapadnjake. Uzimanje za metu Britanaca i Amerikanaca znači da postoji novi “modus operandi”, ocijenio je Clive Williams, stručnjak za terorizam sa Australskog nacionalnog sveučilišta.

Bijela kuća, State Department i novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, predvodili su globalnu osudu napada. Napada je osudila i Europska unija. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je da napadači budu brzo izvedeni pred lice pravde. Indijska predsjednica Pratibha Devisingh Patil osudila je napade tijekom svoga posjeta Vijetnamu. Najsnažnije osuđujem teroristički napad u Mumbaiju. To je bezuman napad i djelo je onih koji ne poštuju ljudski život i idu putem destrukcije, rekla je nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minhom Trietom.

Posljednja izvješća američkih TV mreža govore da je Bijela kuća sazvala hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Također se prenose ocjene američkih dužnosnika da situacija u Mumbaiju još nije pod nadzorom.

Cilj napada američki i britanski turisti – američke TV mreže

Cilj terorističkih napada po svemu sudeći su američki i britanski turisti, jer su teroristi kod zauzimanja dva luksuzna hotela uzeli putovnice gostiju, tražeći državljane SAD i Velike Britanije, izvijestile su američke TV mreže.

Predsjednik SAD-a George W. Bush pomno prati stanje iz Camp Davida, gdje je otputovao u povodu blagdana Dana zahvalnosti – Thanksgivinga, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe. State Department je izvijestio da nema podataka o mogućim žrtvama među državljanima SAD, te da su svi djelatnici američkog konzulata u Mumbaiju dobro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here