Home Vijesti U Rijeci noćas 26C, očekuje nas vrhunac toplinskog vala

U Rijeci noćas 26C, očekuje nas vrhunac toplinskog vala

159
0
topl.v1
topl.v1

Danas će u Hrvatskoj ponovno biti sunčano i izuzetno vruće, s najvišim dnevnim temperaturama zraka između 33 i 38°C, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vrijeme po Regijama

  • Istočna Hrvatska: Očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz povremeni razvoj oblaka, dok poslijepodne postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, posebno u zapadnim predjelima i Podravini. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i jugoistočni, navečer i sjeveroistočni. Najniža temperatura će se kretati od 20 do 22°C, dok će najviša biti oko 38°C.
  • Središnja Hrvatska: Pretežno sunčano, s mogućim lokalnim pljuskovima s grmljavinom u drugom dijelu dana, uglavnom uz granicu sa Slovenijom te navečer na sjeveru. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Najniže temperature će biti oko 21°C, a najviše između 36 i 38°C.
  • Gorski Kotar i Lika: Pretežno sunčano, uz poslijepodnevni razvoj oblaka koji mogu donijeti lokalne pljuskove i grmljavinu. Ujutro je moguća kratkotrajna magla, osobito u Lici. Vjetar će biti većinom slab. Najniža temperatura će biti između 18 i 20°C, a najviša između 29 i 34°C.
  • Istra: Očekuje se pretežno vedro i vruće vrijeme. Ujutro će puhati slab burin, a tijekom dana slab do umjeren maestral. More će biti malo valovito, a poslijepodne prema otvorenom moru mjestimice umjereno valovito. Najniže temperature će biti između 24 i 27°C, dok će u unutrašnjosti Istre biti između 19 i 23°C. Najviša dnevna temperatura će biti između 32 i 35°C.
  • Sjeverni Jadran: Pretežno sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne je uz lokalni razvoj oblaka moguća pojava pljuska u unutrašnjosti Istre. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu zapadni i jugozapadni. Najniže temperature će se kretati od 23 do 27°C, dok će u unutrašnjosti biti nešto niže. Najviša temperatura će biti između 33 i 36°C.
  • Dalmacija: Pretežno sunčano, uz poslijepodnevni razvoj oblaka koji mogu donijeti lokalne pljuskove s grmljavinom u unutrašnjosti. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz obalu jugozapadni. Najniža temperatura će biti od 24 do 27°C, dok će u unutrašnjosti biti između 21 i 24°C. Najviša dnevna temperatura će se kretati između 33 i 38°C.

Upozorenje na Toplinski Val

DHMZ je izdao crveno upozorenje za sve regije osim gospićke zbog iznimno visokih temperatura. Gospićka regija je pod narančastim upozorenjem.

Savjet DHMZ-a: “Poduzmite mjere opreza zbog ekstremno visokih temperatura. Zaštitite sebe, djecu i starije osobe. Slijedite savjete nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na infrastrukturi.”

Crveni meteoalarm proglašen je i za većinu Mađarske, Srbije te dijelove južne Italije.

7f0a3992 d442 4464 a852 2f00ee0da400
7f0a3992 d442 4464 a852 2f00ee0da400

Dugoročna Prognoza

Toplinski val će trajati još nekoliko dana. Sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme, osobito na Jadranu, dok će u unutrašnjosti biti umjerena naoblaka s mogućnošću lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će biti slab, na istoku do umjeren jugoistočni, a na Jadranu jugozapadni i južni. Najniže temperature će biti od 18 do 23°C, dok će na Jadranu biti između 24 i 28°C. Najviše dnevne temperature će se kretati između 33 i 38°C.

U Zagrebu se sutra očekuje najniža temperatura između 21 i 23°C, a najviša oko 37°C.

Napomena: Visoke temperature će trajati nekoliko dana, uz pretežno sunčano vrijeme. Postoji velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno su mogući pljuskovi s grmljavinom, češće u unutrašnjosti.

Noćne Temperature

Temperature zraka su noćas bile visoke diljem zemlje. U Splitu je noćna temperatura bila oko 27°C, u Šibeniku i Zadru je tek oko 5 sati ujutro pala na 25°C. Dubrovnik je zabilježio noćne temperature iznad 27°C, a u Senju se temperatura spustila na 28°C oko 6 sati. Opatija i Rijeka su imale najnižu noćnu temperaturu oko 26°C, dok je u Osijeku bilo oko 22°C, a u Zagrebu je do jutra temperatura pala na 20°C.

Za daljnje informacije i savjete, pratite upute DHMZ-a i ostanite sigurni tijekom ovih ekstremno toplih dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here