Home Vijesti U školama većina učenika nižih razreda, ‘Škola na Trećem’ do 5. lipnja

U školama većina učenika nižih razreda, ‘Škola na Trećem’ do 5. lipnja

494
0

Nakon što deset tjedana nije bilo nastave, danas se u školske klupe vratila većina učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole – njih čak 80 posto. Uzbuđenje nisu mogli sakriti ni učenici ni učitelji. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je da se “Škola na Trećem” emitira do petog lipnja, jer do tada mogu pokriti obvezno gradivo, a viši razredi i srednja škola nastavljaju na daljinu.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo podacima prema kojima je u ponedjeljak do 15 sati, prvog dana škole nakon deset tjedana nastave na daljinu, odazvalo 80 posto ukupnog broja, ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda. Popunjenost škola je iznad naših očekivanja, kazala je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene.

Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje koji su imali zadrške, da pošalju svoje učenike u školu. Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način su poduprli odluku o nastavku škole u sladu s mjerama zaštite od pandemije.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu. Zbog ograničenog kapaciteta škola u skladu s propisanima mjerama mogla se organizirati samo razredna nastava, od prvog do četvrtog razreda, što će omogućiti da se s učenicima prođu vještine za koje je jako teško očekivati da će ih učenici savladati na daljinu, kazala je i dodala da će online nastava Škola na Trećem, prema planu završiti 5. lipnja, a najveći dio škola će završiti školsku godinu 26.lipnja.

Izrazila je nadu da će buduće mjere za nastavu biti nešto relaksiranije. Istaknula je da su donesene odluke za upise u srednje škole, koji će se moći obaviti preko informacijskog sustava, ali tko želi, može se doći osobno upisati u škole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here