Home Vijesti U Sloveniji preko 2000 novozaraženih, ograničenja ostaju do proljeća!

U Sloveniji preko 2000 novozaraženih, ograničenja ostaju do proljeća!

115
0

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 2092 slučaja zaraze koronavirusom te 17 smrtnih slučajeva, a vlada zbog epidemiološke situacije još ne planira ukidanje ograničenja koja su na snazi već gotovo tri mjeseca.

“Sa sadašnjim mjerama protiv širenja epidemije morat ćemo živjeti sve do kasnog proljeća”, kazao je u osvrtu na trenutnu epidemiološku situaciju premijer Janez Janša u sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju.

S obzirom na predviđeni tempo dolaska cjepiva, planirana imunizacija 70 posto stanovništva u Sloveniji mogla bi potrajati sve do sredine ljeta, ocijenio je premijer Janša.

Prema “semaforu” kriterija za popuštanje mjera još se nisu stekli uvjeti za ponovno otvaranje škola, jer za to je potrebno da prosječni broj dnevnih zaraza u razdoblju jednog tjedna padne na manje od 1350 slučajeva, a broj hospitaliziranih pacijenata ispod 1200.

Broj covid-pacijenata u slovenskim bolnicama u zadnje vrijeme se stabilizirao, no još oscilira iako pada broj novih hospitalizacija.

“Trenutno su u bolnicama 1244 covid-pacijenta, što je 44 više nego prethodni dan”, rekao je na na konferenciji za novinare u srijedu glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin.

“Od tog broja je težih slučajeva na intenzivnim odjelima 206, također više za 14 oboljelih u odnosu na dan ranije”, kazao je Kacin.

Prosječni broj novih zaraza i dalje je visok i iznad “praga” za otvaranje nekih djelatnosti, među kojima je obrazovni proces na listi prioriteta.

U zadnja 24 sata potvrđene su s gotovo 12 tisuća PCR i brzih antigenskih testova 2092 nove zaraze.

U zadnjih sedam dana prosječni broj novozaraženih iznosi 1677.

I dalje je vrlo visok broj pozitivnih PCR testova i za zadnja 24 sata iznosi 28.5 posto, a kod brzih testova broj pozitivnih je niži – 5.7 posto.

Od posljedica covida-19, po podacima Ministarstva zdravstva, do sada je umrlo 3053 ljudi, a broj aktivnih slučajeva zaraze trenutačno je 2384.

Većinu najstrožih ograničenja koja su sada na snazi slovenska vlada uvela je krajem listopada s ciljem da se stanje “normalizira” do Božića što se nije dogodilo.

Vlada i premijer Janša tvrde da je razlog tome i činjenica da se svi nisu u potpunosti držali mjera i ograničenja.

Nove infekcije bilježe se i početkom godine zbog privremenog “popuštanja” mjera tijekom božićno-novogodišnjih praznika.

Zato su u Sloveniji uz uobičajene protuepidemijske mjere još na snazi odredbe o zabrani napuštanja općinskih i regionalnih granica te policijski sat, a o druženje je ograničeno na osobe u okviru jednog kućanstva.

Previous articleBožinović najavio novu odluku o granicama
Next articleLivestream: Rijeka u Umagu dočekuje ND Goricu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here