Home Vijesti U subotu će dućani biti zatvoreni. Premijerov savjetnik: “Na rast cijena hrane...

U subotu će dućani biti zatvoreni. Premijerov savjetnik: “Na rast cijena hrane ne utječemo”

397
0

Posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić komentirao je niz aktualnih tema u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Komentirajući poskupljenja i činjenicu da su neki proizvodi u samo nekoliko mjeseci poskupjeli više od sto posto, pa svrhu vladine aplikacije za praćenje cijena u tom kontekstu, Zvonimir Savić je rekao:

“Svrha je da građani za više od 200 proizvoda mogu pratiti kretanje cijena i za one koje kupuju često mogu uspoređivati cijene jesu li pale u usporedbi s drugima. Radi se o transparentnosti za naše potrošače. Aplikacija je određenim danima toliko opterećena da ne možete ni doći do nje, ona svoju svrhu ispunjava.”

“Na rast cijena hrane ne utječemo”, istaknuo je i dodao: “To je rezultat niza faktora, ali aplikacija ima svrhu pomoći ljudima da kupuju jeftinije. Vlada je pokazala kako može utjecati na rast cijena. Cijene hrane bi sigurno bile više da vlada nije intervenirala za cijene energenata.”

Na pitanje po kojoj logici su cijene hrane rasle kad su rasle i cijene energenata, a sad, kad cijene energenata padaju, cijene hrane i dalje rastu, Savić je rekao:

“Rastu ulazni troškovi. Država je zadnjih godinu dana napravila maksimum, vladine mjere su među najjačima u Europi. Da nije tako, cijene bi bile puno veće, neke države imaju stope inflacije veće od Hrvatske. Energenti već nekoliko mjeseci padaju, a država je limitirala neke osnovne cijene. Dio efekta rasta cijena vezan je uz povećanu potražnju i zbog turizma. Vjerujemo da će u roku od mjesec, dva takvi pritisci jenjavati pa bi stopa inflacije trebala biti ispod sedam posto.”

“Neradna subota i nedjelja? Naviknut će se turisti…”

Komentirao je i potencijalno nezgodnu situaciju ovog vikenda. Naime, zbog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti većina trgovina i šoping centara bit će zatvorena, a mnogima potom slijedi i neradna nedjelja. Na pitanje može li se to negativno odraziti na turiste, Savić je rekao:

“Vlada je već u predizbornom programu navela uvođenje neradne nedjelje. Već smo zamijetili da se promet redistribuira na druge dane, promet subotom je porastao 15 do 20 posto. Tako da tu ne vidimo problem. Mislim da će se turisti i domaći snaći ovaj put, to ne bi trebalo imati efekta.”

Na kraju je komentirao bankarski sektor objašnjavajući da je on stabilan pa zbog toga, među ostalim, kamatne stope ne rastu. (index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here