Home Vijesti U Trstu odrzan svečani spomen 75. obljetnice smrti Roze Palića, žrtve komunizma

U Trstu odrzan svečani spomen 75. obljetnice smrti Roze Palića, žrtve komunizma

218
0
p. Rozo Palic, Roko Antic, prof. Josip Jurcevic
p. Rozo Palic, Roko Antic, prof. Josip Jurcevic

Prošle subote, 15. lipnja održan je svečani spomen na mladoga Hrvata Rozu Palića ubijenog in odium fidei na 75. godišnjicu njegovog ubojstva kojeg je 14. lipnja 1949. u Kninu počinila Udba.

Dvojezični susret naslovljen „Žrtva Euharistije mržnjom komunizma”, čiji je idejni pokretač i organizator istoimeni nećak umorenog hrvatskog ročnika, upriličen je u župnoj crkvi sv. Marka evanđelista u Trstu, u prisutstvu brojne publike pristigle iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Po prvi put, nakon nešto manje od pola stoljeća, predstavljena je javnosti izvorna dokumentacija Ozne i Udbe, u cijelosti prevedena i na talijanski jezik, a koja otvara prozor na povijesne prilike i metode „neutralizacije i eliminacije“ koje je sprovodila Titova tajna policija na račun Crkve, hrvatskih vjernika i svih koji su bili smatrani „potencijalnim neprijateljima“.

Svečani spomen započeo je sv. Misom koju je uz koncelebraciju svećenika predvodio don Franc Pohajač, župnik crkve sv. Bartolomeja apostola u Trstu i poznavatelj svećenika koji su u poratnom periodu djelovali u Janjevu, a bila je posvećena svim nevinim žrtvama komunizma. U nastavku su uslijedila dva predavanja uglednih gostiju iz Zagreba i Kistanja koji su predočili djelovanje Ozne i Udbe u ozračju diktature jugoslavenskog komunističkog proletarijata.

Publika
Publika

Prof. dr. Josip Jurčević, povjesničar, sveučilišni profesor i saborski poslanik govorio je o represiji i komunističkim zločinima počinjenim tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, o popisivanju i istraživanju grobišta i stratišta Drugog svjetskog rata i „mirnodopskog“ razdoblja razasutim po cijelom području bivše komunističke države (do sada ih je 1.751 i još se popis je u tijeku) te je ilustrirao načine djelovanja tajnih službi komunističkog aparata, odgovornog za zločine koji su prouzročili preko milijun žrtava.

Donačelnik Općine Kistanje (smještenog nedaleko mjesta mladićeve pogibije), Roko Antić opisao je potom povijesne i društvene prilike u kojima su živjeli janjevski Hrvati tijekom 20. stoljeća.

Susret se nastavio prikazom monografije „Žrtva Euharistije mržnjom komunizma. Ročnik Rozo Palić (Janjevo 1926 – Knin 1949)“ kojoj je autor nećak ubijenog mladog Hrvata p. Rozo Palić, svećenik Tršćanske biskupije, župnik crkve sv. Marka evanđelista i duhovni asistent Hrvata u Trstu i regiji Furlanije i Julijske krajine te inauguracijom izložbe “U crvenom plamenu k’o ispečen kruh za dar svijetu”. Knjiga donosi mnoge zanimljive pojedinosti o znamenitim Janjevcima, braniteljima hrvatskog jezika i pripadnosti hrvatskom etničkom biću, kao i o turbulentnoj povijesti mjesta koje je odoljelo stoljetnim prijetnjama zatiranja od strane Turaka, Albanaca i Srba te zajedno s iscrpnom dokumentarnom izložbom predstavlja javnosti ovaj izuzetan i dosad nepoznat lik, potekao iz male hrvatske enklave, a koji postaje simbol univerzalne ljudskosti, hrabrosti i krajnje žrtve u ime većih ideala Vjere, Obitelji i Domovine.

Posjet izložbi je besplatan, otvorena je svakoga dana od 10.30 do 12.30 te od 19.30 do 21.00 i može se razgledati do 14. srpnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here