Home Vijesti Učenici u ruskim školama moraju slušati “predavanje” o ratu u Ukrajini

Učenici u ruskim školama moraju slušati “predavanje” o ratu u Ukrajini

152
0

Istraživačka novinska kuća iStories objavila je prijepis snimke koju su tajno snimili učenici u razredu koja prikazuje seriju “domoljubnih” predavanja u moskovskim učionicama. Snimku od 13 minuta novinarima su poslali sami učenici.

Na početku snimke čuje se kako učiteljica kako pita učenike kako oni definiraju domoljublje i nacionalizam, kao i s kojom vrijednosti se osobno više poistovjećuju. Kad učenici ne odgovore, učiteljica im ispriča priču o četverogodišnjem dječaku kojeg su ubili “nacionalisti” — priču za koju tvrdi da ju je čula u vijestima od vojnika koji je sudjelovao u “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Zatim govori učenicima o “razlozima” rata, hvaleći odluku Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

Učiteljica: Oni [ruski vojnici] su se zaustavili točno ispred sela. Zgrade u kojima su se skrivali takozvani ukrajinski nacionalisti bile su utvrđene. Skrivali su se u objektima u kojima su bili i civili. I onda on [ruski vojnik] prepričava kako je žena s djetetom skočila kroz prozor na prvom katu i pobjegla. Jeste li čuli ovu priču? Što se dogodilo sljedeće?

Djeca kažu da to nisu čula.

Učiteljica: Trčali su prema Rusima. Što misliš da se onda dogodilo? Jedan od nacionalista pucao je u majku iz zgrade. Dječačić je stao pored mame — imao je oko četiri godine. (Učitelj počinje plakati.) Pucali su mu pravo u glavu. Samo to nikad neću razumjeti. Kako zovemo te ljude? Koju riječ koristimo?

Djeca šute.

Učiteljica: Ja te ljude nazivam nacionalistima. Svi dobro znate zašto je pokrenuta specijalna [vojna] operacija. Zašto? Svašta se piše, ali što vi vjerujete? Je li to pokušaj naše zemlje, Rusije, da zarobi teritorij od Ukrajine? Želimo li taj teritorij? Treba li nam to?

Djeca šute.

Učiteljica: Rusiji ne treba nikakav teritorij. Ne bismo ratovali da tamo ne žive Rusi. Da li razumiješ? U Ukrajini žive ljudi ruske nacionalnosti. Bili smo dio iste zemlje i tada nitko nije previše razmišljao gdje će živjeti. U našoj zemlji, Sovjetskom Savezu, svatko je mogao živjeti u bilo kojoj republici. I nitko se nije suočio s progonom. I oni [Rusi u Ukrajini] su tamo završili; sada tamo žive. Ali oni ne žele napustiti svoje domove i preseliti se u Rusiju.

I da bi zaštitila te Ruse, na zahtjev predstavnika tih teritorija, Vladimir Vladimirovič Putin je dao naredbu da se započne vojna aktivnost, da se zaštite ljudi. Ukrajina je osam godina pokušavala natjerati te ljude da govore ukrajinski i zaborave ruski, pucajući na njih. Mislim da je naš predsjednik donio ispravnu odluku.

Previous articleVIDEO: Rusi u sve težem položaju kod Hersona, Ukrajinci pokreću ofenzivu i na sjeveru kod Harkiva!
Next articlePogledajte majstorski gol Modrića u Ligi prvaka!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here