Home Mozaik Udruga SDR nominirala Ljubinku Karpowicz za ”Nagradu Grada Rijeke za životno djelo”

Udruga SDR nominirala Ljubinku Karpowicz za ”Nagradu Grada Rijeke za životno djelo”

1540
0
ljubinka3
foto: la voce del popolo

Udruga Slobodna Država Rijeka danas je gradskom Odboru za javna priznanja podnijela kandidaturu gugogodišnje neovisne istraživačice političke povijesti Rijeke Ljubinke Toševe Karpowicz za ”Nagradu Grada Rijeke za životno djelo”.

Toševa Karpowicz je završila Filozofski fakultet u Beogradu, magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Idejna i programska orijentacija D’Annunzijevog pohoda na Rijeku“, dok je doktorat stekla na Fakultetu za političke znanosti i novinarstvo u Ljubljani na temu „Riječki Corpus separatum 1868-1924“.
Iako nije rođena u Rijeci, Ljubinka Toševa Karpowicz se nedugo nakon preseljenja u naš grad počela zanimati za izuzetno kompleksnu političku i gospodarsku situaciju koja je vladala u Rijeci tijekom raznih povijesnih razdoblja. Stoga je već davne 1981. godine kao temu svog magistarskog rada uzela poznatu epizodu D’Annunzijevog pohoda na Rijeku, tj. idejne i programske smjernice tog čina. Prilikom istraživanja u državnim arhivima Italije i Državnom arhivu u Rijeci susrela se s mnogim manje poznatim zanimljivostima iz riječke povijesti što je dodatnu zaokupilo njezinu pažnju te je 1987. godine doktorirala na temu riječkog Corpus separatuma iz razdoblja 1868.-1924.
Od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća počinje objavljivati članke u raznim specijaliziranim časopisima, ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, nego i u Italiji, čime polako stječe ugled priznatog stručnjaka za razne aspekte povijest grada Rijeke. Redovno je objavljivala članke za časopise Sušačka revija, Dometi, Gledišta, Časopis za suvremenu povijest, Artefakti, Pomorstvo, Novi kamov i dr. Budući da je rođena u Republici Srbiji, mnogi od njezinih radova ticali su se autohtone srpske zajednice u Rijeci, međutim podjednako se zanimala i za sve druge nacionalne zajednice, njihove doprinose, specifičnosti i probleme koje su im donosile česte promjene vlasti u Rijeci. Sve to ukazuje da je bila svjesna koliko je multikulturalnost bila značajna za razvoj ovog grada.
Da bi se spoznala raznovrsnost i značaj njezinog istraživačkog rada, navest ćemo neke od značajnijih tema koje je obrađivala u svojim radovima: utjecaj masonskog pokreta u Rijeci, politička situacija na Sušaku s aspekta političkih previranja u susjednoj Rijeci, autonomaški pokret u Rijeci, riječka luka koz povijest, riječka groblja, Corpus separatum i njegov utjecaj na gospodarski uzlet grada, pravoslavna crkva u Rijeci, Rijeka za vrijeme talijanske i mađarske vlasti, riječki trgovci i slično. Iz ovih je primjera lako uočiti da je doprinos Ljubinke Toševe Karpowicz zaista izuzetan, budući da se nije specijalizirala isključivo na jedan aspekt povijesti grada, već na mnoga područja ljudskog djelovanja, od kulture, sakralne umjetnosti, gospodarske i političke situacije u gradu, sve do biografija značajnijih Riječana, neovisno o nacionalnosti.
Osim objavljenih knjiga i članaka, Ljubinka Toševa Karpowicz često sudjeluje i na međunarodnim znanstvenim konferencijama, od kojih su posljednje dvije bile u SAD-u i Bugarskoj, gdje predstavlja svoja istraživanja političke povijesti Rijeke. Pokretač je i jedan od osnivača Udruge prijatelja Bugarske koja je 2001. osnovana u Rijeci s ciljem difuzije znanstvenih dostignuća koja služe uzajamnom upoznavanju bugarskog i hrvatskog naroda, kao i jačanju gospodarske i kulturne suradnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here