Home Sport UEFA potvrdila Hrvatskoj status nositelja, objavljene i iznimke za ždrijeb kvalifikacija

UEFA potvrdila Hrvatskoj status nositelja, objavljene i iznimke za ždrijeb kvalifikacija

327
0

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2024. održat će se 9. listopada u 12 sati u Frankfurtu. UEFA je potvrdila da će Hrvatska biti nositelj jedne od skupina. U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije koje će biti podijeljene u sedam skupina s po pet momčadi i tri s po šest momčadi. Sudionici završnog turnira Lige nacija Hrvatska, Španjolska, Italija i Nizozemska bit će u skupinama s pet selekcija.

U prvoj jakosnoj skupini su Hrvatska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, a u drugoj jakosnoj skupini Srbija, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Škotska, Finska. U trećem potu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunjska, Švedska i Armenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

U petoj skupini bit će Slovačka, Sjeverna Irska, Cipar, Bjelorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta, a u posljednjem, najslabijem Andora, San Marino i Lihtenštajn. Njemačka se kao domaćin automatski plasirala na Europsko prvenstvo 2024 odbivši ponudu da igraju kvalifikacijske utakmice umjesto prijateljskih. Plasman na Europsko prvenstvo izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih deset skupina, a posljednje tri reprezentacije bit će poznate nakon utakmica play-offa.

Kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2024. igrat će se od ožujka do studenog 2023. godine.

UEFA je objavila i iznimke kod ždrijeba, pa Srbija neće moći igrati s Kosovom, kao i BiH s Kosovom, dok u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, te Španjolska i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška. Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene s najviše jednom od udaljenijih reprezentacija, pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Ciprom.

Kazahstan će moći biti u skupini samo s jednom od sljedećih reprezentacija, a to su Andora, Wales, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Farski Otoci, Francuska, Škotska ili Španjolska.

Previous articlePar pronašao napuštenu bebu u svom dvorištu: Otac napravio jezivu, alarmirana policija (VIDEO)
Next articleFOTO: Stadion Kantrida danas je jezero

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here