Home Vijesti Uključila se i Vedrana Spadoni, želi Galebu ukinuti status kulturnog dobra jer...

Uključila se i Vedrana Spadoni, želi Galebu ukinuti status kulturnog dobra jer je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku!

3960
2

‘Galeb je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku, status zaštićenog kulturnog dobra je iznuđen na prijevaran način, a brod se podmeće kao kukavičje jaje među riječku industrijsku baštinu iako s istom nema nikakve veze, isključivo kao simbol jugoslavenstva, idolopoklonstva i ‘titolitarizma’ na račun građana Rijeke i njihove djece.’, izjavila je za portal Narod.hr riječka desničarska aktivistkinja Vedrana Spadoni koja se sa svojom udrugom Primorski Hrvat odlučila uključiti u priču o brodu.

‘Na snimci Mussolinijevog Instituta La luce koja prikazuje porinuće broda pod kraticom Regia Azienda Monopoli Banane (RAMB) III. 1938. u Genovi lijepo se može vidjeti tko se njime dičio, pod kojim simbolima je zaplovio, odnosno čija je Galeb industrijska baština. Dakle, Mussolinijev dokumentarni film prikazuje trijumfalno porinuće fašističke industrije u Genovi – porinuće broda Galeb, a ondje su prisutni i visoki vojni Mussolinijevi dužnosnici. Dakle, Galeb je izravno nasljeđe fašizma, a nikakvog mira i dobra’, tvrdi Spadoni.

‘RAMB III/Kiebitz/Galeb građen, preuređivan je i obnavljan u Genovi, Trstu, Puli, iz mora su ga vadili Splićani, a s Rijekom ga veže oko 5000 položenih mina u moru i to što je u luci potopljen u nizu bombardiranja anglo-američke avijacije početkom studenog 1944. u kojima je poginulo više od sto pedeset civila.

Galeb se uporno želi predstaviti kao „brod mira“ iako je i u vrijeme fašizma, nacizma i komunizma bio ratni brod. Njegove posljednje zabilježene akcije bile su u ratnom Šibeniku gdje je dopremio neprijateljske vojnike iz Pule u rujnu 1991. Dakle, u Domovinskom ratu bio je na strani agresora. Istovremeno, gradska vlast priprema slikovnice za djecu o brodu Galeb: u planu je izrada dva izdanja. Jedno izdanje je slikovnica pod naslovom “Brod 896 1248”, što je bio registarski broj Galeba, za populaciju djece do 10 godina. Drugo izdanje je za srednje škole. Duboko smo zabrinuti vezano uz te slikovnice jer, ako su registrirali brod kao kulturno dobro, agresorski brod na Hrvatsku, i to uspjeli zataškati, onda možemo i pretpostaviti kakav će biti sadržaj tih slikovnica. Sasvim sigurno će biti promoviran pod lažnom pričom da je to brod mira itd. Pritom je još naziv slikovnice pod kodnim imenom “Brod 896 1248”, tako da ni izrada slikovnice ne bude transparentna i da netko ne bi reagirao’.

‘Kao dokaz tezi o sljednicima „titolitarizma“ dovoljno je pogledati datum kada je Grad Rijeka donio prijedlog odluke o izvanrednom skrbništvu – 29. studenog, na bivši Dan Republike i najveći praznik socijalističke Jugoslavije’, kaže Spadoni koja zbog toga želi ukinuti status kulturnog dobra Galebu.

2 COMMENTS

  1. Jadnica i zlobnics koja je djetinjstvo provela na Torretzi a sada se dići nekim velikim trsatom… 😂 😂 😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here