Home Vijesti Ukrajinci u Bahmutu sravnili sa zemljom nekoliko zgrada, događa li se upravo...

Ukrajinci u Bahmutu sravnili sa zemljom nekoliko zgrada, događa li se upravo prekretnica?

238
0

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke nastale najvjerojatnije iz drona, na kojima se vidi precizno uništenje nekoliko zgrada u Bahmutu. Rob Lee, američki vojni analitičar, bivši marinac i doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King’s Collegea, podijelio je snimku na Twitteru napisavši kako je moguće da se radi o napadu JDAM sustavom.

“Videozapis mogućeg JDAM udara u Bahmutu snimljen bespilotnom letjelicom ukrajinske 77. aeromobilne brigade”, napisao je Lee na Twitteru. Na društvenim mrežama šire se informacije da je uništeno uporište Wagnera u gradu za koji već mjesecima traju žestoke borbe. No za to nema dodatnih informacija koje bi potvrdile ta nagađanja.

Koriste li Ukrajinci JDAM?

Ono što je u ovom slučaju važnije je to da je sve izglednije da Ukrajinci koriste moćni JDAM.

Na samom kraju prošle godine Sjedinjene Države su odlučile Ukrajini isporučiti komplete JDAM (Joint Direct Attack Munition) koji od “glupih” gravitacijskih bombi čine precizne projektile navođene GPS sustavom. JDAM je namijenjen za bombe u rasponu težine od 227 do 907 kilograma.

Ono što je bilo bitno napraviti je to da se JDAM kompleti hardverski i softverski prilagode opremi koju posjeduju Ukrajinci. Ukrajinska vojska i dalje jako puno koristi oružje napravljeno za vrijeme Sovjetskog Saveza kao što su avioni MiG-29. Tu je trebalo napraviti softverske preinake da bi se američki sustav prilagodio takvim avionima.

Primjer je Poljska koja je nakon ulaska u NATO svoje MiG-ove 29 preinačila da mogu koristiti ovaj sustav.

Korištenje JDAM-a u ukrajinskoj vojsci i dalje je nepoznanica. U nekoliko navrata pojavljivale su se informacije da Ukrajinci koriste JDAM, a ni ova situacija nije potvrđena. Uvođenje JDAM-a znatno bi popravilo ukrajinske borbene sposobnosti u preciznom gađanju ruskih ciljeva.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) je sustav navođenja koji pretvara nevođene bombe u precizno navođene projektile. Razvijalo ga je 1990-ih američko Ratno zrakoplovstvo.

JDAM koristi GPS navođenje kako bi osigurao precizno navođenje i omogućio pilotima da gađaju ciljeve s većom preciznošću te smanje rizik od oštećenja okolnog područja. JDAM je prvi put uveden u ratu na Kosovu, a NATO ga je koristio u akcijama u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here