Home Vijesti Umro Aleksej Navalni

Umro Aleksej Navalni

190
0
000 33kn8ux
000 33kn8ux

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navalni, jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, preminuo je u 47. godini života. Ruske novinske agencije su danas objavile tu tužnu vijest, pozivajući se na informacije iz zatvorske uprave, dok Reuters prenosi ovu vijest koja je potresla svjetsku javnost.

Navalni, poznat po svojoj borbi protiv korupcije i autoritarnog režima u Rusiji, služio je zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru. Optužen je i osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za prevare, nepoštivanje suda i kršenje uvjetnih osuda, optužbi koje su mnogi, uključujući Navalnija i međunarodnu zajednicu, smatrali politički motiviranima i izmišljenima.

Navalni je bio vođa pokreta koji se zalagao za demokraciju i pravdu u Rusiji, što ga je stavljalo na metu Kremlja. Njegov pokret je bio zabranjen, a većina njegovih suradnika je pobjegla iz zemlje. Prije zatvaranja, Navalni je živio u Moskvi sa svojom obitelji.

Aleksej Navalni je bivši odvjetnik i političar nacionalističkog usmjerenja. Postao je poznat po svojim aktivnostima protiv korupcije u ruskoj vladi, te je istraživao najuži krug oko predsjednika Putina, objavljujući dokumentarne filmove i videozapise koji su imali stotine milijuna pregleda.

Najpoznatiji trenutak njegove političke karijere bio je 2013. godine kada je sudjelovao na izborima za gradonačelnika Moskve, gdje je osvojio značajan broj glasova, unatoč brojnim preprekama i sumnjama u regularnost izbora.

Navalni je također bio poznat po svojim otkrićima o bogatstvu i luksuznim imovinama ruskih političara, uključujući same vrhove vlasti poput predsjednika Putina i bivšeg predsjednika Medvedeva.

Godine 2020., Navalni je pretrpio pokušaj trovanja nervnim otrovom novičokom, za koji je optužio rusku sigurnosnu službu FSB. Nakon oporavka u Njemačkoj, vratio se u Rusiju gdje je odmah uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu.

Smrt Alekseja Navalnog predstavlja veliki gubitak za borbu za demokraciju i ljudska prava u Rusiji, ali će njegova hrabra borba ostati inspiracija za mnoge širom svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here