Home Vijesti Umro tršćanski pisac slovenske narodnosti Boris Pahor

Umro tršćanski pisac slovenske narodnosti Boris Pahor

130
0

Slovenski pisac, Tršćanin, preminuo je u 108. godini života, Pahor je bio svjedok strahota 20. stoljeća na jezične manjine. U svojim je knjigama je čuvao predanost prenošenju povijesnog svjedočanstva mladima.

Pahor je bio među posljednjim živim svjedocima fašističkog požara tršćanskog Narodnog doma koji se dogodio 13. srpnja 1920., Pahor je predstavljao pravi svjetionik unutar slovenske zajednice od Krasa do Trbiža-Tarvisija, prolazeći kroz Goricu i ostala slovenska mjesta u Italiji. Katolik, za vrijeme fašističkog režima doživio je denacionalizaciju svog naroda od strane Benita Mussolinija. Početkom Drugog svjetskog rata pridružio se otporu, a 1944. su ga nacisti zarobili i deportirali u koncentracijske logore u Njemačkoj.

Upravo je strašno iskustvo proživljeno u logorima Natzweiler, Markirch, Dachau, Nordhausen, Harzungen i Bergen-Belsen 1967. godine navelo Pahora da napiše “Nekropolu”, knjigu kojom se u Italiji proslavio tek u starosti. Prevedena na mnoge jezike, njegovo je remek djelo u Italiju zapravo stiglo kasno: drugo izdanje je objavljeno tek 1997., trideset godina nakon prvog originalnog izdanja.

Od ostalih njegovih najpoznatijih djela moramo spomenuti “Il rogo nel porto”, “Ovdje je zabranjeno govoriti” i “Piazza Oberdan” sve djela koji pripovijedaju o stanju Slovenaca u Italiji tijekom fašističkog razdoblja i koji su doprinijeli da se vrati pravica slovenskoj zajednici i dostojanstvo zaboravljenoj povijesti. Pahor je za života odlikovan francuskom Legijom časti i viteškim redom zasluga Talijanske Republike, te najvišom počastima Republike Slovenije.

Previous articleVelika eksplozija odjeknula u okupiranom Melitopolju
Next articleNajluđa teorija do sada: Putin je možda već mrtav, mijenjaju ga dvojnici!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here