Home Vijesti Unije raspisuju referendum za odcjepljenje od PGŽ!

Unije raspisuju referendum za odcjepljenje od PGŽ!

115
0

Na redovitom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina se osvrnuo na najvažnije aktualnosti u PGŽ. Komentirao je tako najavu Mjesnog odbora Unije o raspisivanju referenduma o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije rekavši da se radi o legitimnoj inicijativi koja ima svoju proceduru, a konačna je odluka na Saboru RH u čijoj su nadležnosti izmjene granica teritorijalnog ustrojstva.

“Što se tiče PGŽ mi nemamo razloga biti protiv stava samih mještana, no pozvao bih ih da razmisle kako im se ne bi dogodilo da im se život na otoku dodatno oteža. Kao Županija itekako smo senzibilizirani za probleme naših otočana, pogotovo na malim otocima, a kada građani Unija ističu da nemaju najbolju prometnu povezanost, toga smo svjesni i to je točno. Plovidbeni red održavaju stari brodovi, a na resornom ministarstvu i Jadroliniji je da nabave novi trajekt, što smo ih i tražili. Osigurali smo sve uvjete za uvođenje novijih trajekata i katamarana izgradnjom novih riva na Susku, Iloviku i Unijama. Upravo smo na Unijama prije nekoliko mjeseci otvorili rivu vrijednu 40 milijuna kuna za 40 stanovnika i goste Unija”, podsjetio je Komadina te dodao da je PGŽ na Unijama pokrenula i projekt samoodrživog otoka. U okviru projekta su instalirani desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini i predani lokalnoj zadruzi te je izrađen plan postavljanja i nabave solarnih panela za proizvodnju struje.

“Osim toga, s Ministarstvom obrane razgovaramo o izmjeni pravilnika kojim bi se vojnim helikopterima omogućilo slijetanje i na male otoke poput Unija”, rekao je Komadina.

Naime, trenutačni pravilnik MORH-a propisuje da je za slijetanje potrebna prisutnost policije i vatrogasne postrojbe, što na malom otoku nije moguće, a pacijenti se sada prvo brodom transportiraju na Mali Lošinj, a onda helikopterom do kopna, što je neučinkovito, zaključio je Komadina.

Previous articleFinale Kupa Hrvatske ove godine igrat će se na Rujevici
Next articleOvo je snimka iz ukrajinskog borbenog helikoptera: ‘Letimo metar-dva iznad zemlje’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here