Home Biznis Upozorenje Svjetske banke: Hrvatska ulazi u novu recesiju

Upozorenje Svjetske banke: Hrvatska ulazi u novu recesiju

632
0

Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za jedan posto, zbog čega će država nastaviti povećavati javni dug do granice od 60 posto BDP-a. Upozorila je na to Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica u Uredu svjetske banke u Hrvatskoj. Predstavljajući redovito gospodarsko izvješće Svjetske banke za skupinu EU 10 i dodatka o Republici Hrvatskoj navela je kako će fiskalni deficit opće države u 2011. vjerojatno porasti, treću godinu uzastopno.

Za Hrvatsku je glavni izazov povratak održivih javnih financija pa bi nova vlada trebala pokrenuti reforme koje uključuju pitanja efikasnosti i održivosti mase plaća u javnom sektoru, mirovinskog i zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi, smatra Svjetska banka.

Osim rezova u javnom sektoru, Hrvatska bi trebala fleksibilizirati radno zakonodavstvo koje je, po mišljenju stručnjaka Svjetske banke, isuviše rigidno, te smanjiti troškove zapošljavanja i otpuštanja radnika koji su previsoki u usporedbi s većinom europskih zemalja.

Hrvatska bi također trebala reformirati mirovinski sustav, za koji troši 10,7 posto BDP-a, od čega čak 1,9 posto odlazi na mirovine po posebnim uvjetima.

Svjetska banka predlaže ukidanje razlika između tzv. starih i novih umirovljenika koje su prouzročili dodaci od četiri do 27 posto, produljenje radnog vijeka, povećanje izdvajanja za drugi stup i smanjivanje posebnih, prijevremenih i minimalnih mirovina, donosi HTV. (HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here