Home Sport Agiću 10 mjeseci za namještanje utakmica

Agiću 10 mjeseci za namještanje utakmica

1356
3

Sva petnaestorica optuženih u slučaju »Offside« danas su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pri čemu su dvojica nepravomoćno osuđena na uvjetne, a ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, dok ih većina u roku od 15 dana moraju vratiti nezakonito stečenih 1,2 milijuna kuna.

Najstrože kazne od po deset mjeseci zatvora sutkinja Gordana Mihela Grahovac izrekla je bivšem pomoćnom treneru Croatia Sesveta Goranu Jerkoviću, proglasivši ga krivim za posredovanje u podmićivanju, te nogometašu tog kluba Mariju Čižmeku, koji je bio glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja utakmica koji su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora.

Športski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuđen je na deset mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita nepravomoćno su osuđeni nogometaši Croatia Sesveta Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak.

Za ista kaznena djela na osam mjeseci zatvora osuđeni su i njihovi suigrači Dario Šušak i Saša Mus, pri čemu je Šušak na izricanje presude doveden iz istražnog zatvora jer je nedavno, prema neslužbenim informacijama, uhićen zbog razbojstva.

Na sedam mjeseci osuđeni su Varteksovi nogometaši Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci.

Nogometaš Croatia Sesveta Marko Guja uvjetno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić uvjetno na osam mjeseci, kojemu je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Spomenuti nogometaši i športski djelatnici Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja su nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 milijuna kuna ili 165.500 eura koje moraju uplatiti državi u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).

3 COMMENTS

  1. Lovre. Ako je društvo, vlast trula, onda ne može ni u nogometu biti drugačije. Agići dobivaju tisuće eura i još im to nije
    dosta, već pribjegavaju kriminalu namještanja utakomica. Gledam jućer na Jabuci Tv priču o Mamiću i HNS-u i tvrdnju da
    braća Mamić imaju sa svim igraćima Dinama posebne ugovore, onda nije teško razumjeti da Mamić gura u reprezentaviju
    igrače koji imaju s njime ugovor, jer se i njemu Mamiću povećavaju prihodi.

  2. Valjda je ovo bar neka naznaka svijetla u nogometu,općenito i u društvu.Zbog ovakvih stvari je i liga loša i nogomet se srozo na lošu kvalitetu.Ne velim da bi sad trebalo sve pozatvarati,ali bar malo promjene,ne bi štetilo.Ova promjena vlasti bi trebala bar malo utjecat i pomoći i HR-sportašima i navijačima da se uživa u kvaliteti i fairplayu.Jer ovi “nogometaši” nisu pokazatelj da je sve trulo,zar radi njih baciti sjenu na sve poštene i vrijedne nogometaše.?Jer vjerujem da ima još takvih…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here